Stationsrondje Zwolle (18 km)
Stedentrips zijn altijd goed. Met de (ov-)fiets kom je net iets verder dan de geijkte punten als De Fundatie (geweldig museum), en boekhandelkerk Waanders in Zwolle. Ons 18 kilometer tellende rondje brengt je onder andere bij de Katerveersluizen en nieuwbouwwijk Stadshagen. Afstaptip: Vogelparadijs Vreugderijkerwaard.
Vanaf station Zwolle rij ik richting IJssel en frisse wind. Een eerste pleisterplaats is restaurant Het Engelse Werk. Dat ligt weliswaar pal aan de IJssel, maar kijkt daar niet op uit. Wijds, ver en vrij fiets ik snel verder. Koeien en vogels. Geen brommers. Auto’s zie ik alleen in de verte over de brug rijden.
Springende vloggers
Bij de Katerveersluizen, een populaire trouwfotolocatie, staan jongeren in duikpak. Een mooie plek om even over het water uit te kijken en stiekem springende jongeren te begluren. Ik zie een enorme camera. Een meisje met een rode pet heeft een telefoon in haar hand. Een van de jongens springt. ‘Aaah, fuck! roept hij. ‘Oooh, helemaal plat. Ik weet niet of ik dat nog eens durf.’ Hij klimt aan de kant. Ik maak nog een schijnbeweging en fiets een stukje langs het kanaal, maar keer terug om de volgende sprong te zien. Daar gaat hij weer. ‘Fuck, scheef!’, roept de jongen met het donkere haar.
Als ik ze uiteindelijk toch maar vraag wat ze aan het doen zijn, blijken ze filmpjes voor youtube te maken: ‘Zoek maar op Timo op youtube.’
Afstaproute
Ik rij verder langs de IJssel, richting natuurgebied Vreugderijkerwaard.
Op de brug naar het eiland mag je nog fietsen, maar aan de overkant wacht onverbiddellijk een fietsenrek met daarop in heldere letters: fietsen hier plaatsen. Dat blijkt voor diverse fietsers een belemmering. Een vrouw vraagt met een vies gezicht: ‘Is dat een wandelpad?’ Maar voor wie een rondje van 18 kilometer maakt, is afstappen geen enkel probleem. Ze maken een hoop geluid, de vogels. Verder is het stil. Je mag in de Vreugderijkerwaard niet overal vrij rondbanjeren. Niet op de fiets, maar ook niet als wandelaar. Voor de echte ins en outs kun je mee op excursie met de boswachter. Op de site van Natuurmonumenten vind je speciale activiteiten.
Tip: neem een vogelkijker mee
Tip: neem een vogelkijker mee. Ik heb thuis een simpel gevalletje liggen dat ik nooit gebruik, maar die heb ik niet meegenomen. Voor de mensen die zich beter hebben verdiept in vogels zijn er kieviten, kemphanen, grutto’s en andere steltlopers te herkennen. In de winter zie je duizenden kol- en brandganzen langs de rivier. Bijzondere vogels die hier broeden zijn de visdief, kluut en zwarte stern. Boven de rietlanden jaagt de bruine kiekendief.
Aan de dijk grazen paarden. een racefietser snelt voorbij. Een echtpaar op identieke fietsen. Aan het eind van de dijk is de parkeerplaats. Iets van de route is de Vreugdehoeve, een biologische boerderij. Ik mis een restaurant met geweldig uitzicht over de IJssel op dit gedeelte, maar misschien dat het gebrek daaraan ertoe bijdraagt dat het gebied alleen rustzoekers trekt. Ik buig af richting het centrum van Zwolle, passeer een zogenaamde ‘Kijkweide’ met een overdadige bloemenwei vol zonnebloemen en kittige roze bloemetjes, groot kaasjeskruid. Nog een afstaptip: loop even naar beneden en kijk vanaf het bankje naar de plas.
Kunst in Stadshagen
Even verderop rij ik langs naar de wijk Stadshagen, een ruim opgezette nieuwbouwwijk met een gevarieerd aanbod aan woningen. Denk aan een huis met een leuke vakantiehutachtige opbouw en een veelkleurige blokkendoosverzameling, met aandacht voor detail. Op het fietspad rijden veel mensen met kinderen in een bakfiets, mensen op een elektrische fiets en brommers. Bij een grote witte sculptuur – een hondendrol? – die als een kanon op de hemel staat gericht geeft een kleurig bord aan dat honden die niet poepen een vinkje krijgen en honden die wel poepen een rood kruis. Later zie ik op de beeldenbank van Zwolle dat die zogenaamde enorme drol een vliegtuig gemaakt van wolken is. Excuus, ik zag de vliegtuigvleugels niet.
Peddelen in de Stadsgracht
De route voert over de Twistvlietbrug met rechts een opvallend rood gebouw in de vorm van een driehoek. Het blijkt na enig nazoekwerk het centrale brugbedieningscentrum van Zwolle. Dat ziet er wel heel anders uit dan een traditioneel brugwachtershuisje. Ik rij langs de haven in de wijk Holtenbroek en het Zwarte water vervolgens de Pannekoekendijk op, wat toeristischer klinkt dan het is. Maar het leed is snel geleden. Want aan de overkant ligt de Brasserie Hofvlietvilla. De zon schijnt, de parasols staan klaar. Vanaf het terras kijk je zo uit op het Stadsstrand waar tientallen strandstoelen in het zand staan opgesteld om de badgasten te ontvangen. Twee meisjes zitten gierend van het lachen in een kano. Een ouder stel troont op losse tuinstoelen in een motorbootje. Rondvaartboot ‘Achter de geraniums’ vaart langs met bloembakken vol geraniums aan de buitenkant van de boot.
Wijndragerstoren
De laatste luttele meters fiets ik een klein stukje langs het Rodetorenplein, een hectisch stukje Zwolle waar fietsers van alle kanten opdoemen. Een voetganger foetert een fietser uit. Heel mooi en erg rustig is vervolgens de Thorbeckegracht. Aan de overkant ligt de Wijndragerstoren en het Beugeltje, ook een geweldige plek om na te genieten van een fietstocht. En een goede uitvalsbasisom nog even de stad in te lopen en Waanders in de Broeren binnen te lopen, ongeveer de beroemdste boekwinkel van Nederland in een fantastische kerk. Zwolle kent veel kleine straatjes waar je niet mag fietsen. Nou is het centrum van Zwolle ook niet zo groot dat je niet van de ene kant naar de andere kan lopen natuurlijk.
Maar lopen doe ik een volgende keer wel weer.
Auteur: Suzanne Brink
Praktisch
Het stationsrondje Zwolle staat in de Routeplanner. De route volgt voor een groot deel vanaf station Zwolle de knooppunten 17-92-16-2-5-63-64-66-65, maar wijkt er rondom het centrum van af.
Actie: Fietsersbond verslaat Google Maps
Ken je onze Routeplanner al? Het is de meest volledige fietsrouteplanner van Nederland, veel beter dan Google Maps. Google heeft macht en geld, maar wij hebben gouden vrijwilligers die jou helpen om de snelste, groenste of rustigste route te kiezen. In 2021 hebben we met steun van onze leden en fans de Routeplanner app verbeterd en nu zijn we hard aan het werk om de desktopversie bij de app aan te laten sluiten. Hoe meer geld we binnenhalen, hoe beter onze planner. Doneer 5 euro, 15 of meer en maak de Routeplanner van de Fietsersbond beter dan ooit!
"*" geeft vereiste velden aan
Word lid van de Fietsersbond
Steun de belangenbehartiger van fietsend Nederland en ontvang heel veel voordeel!