Fietsstad 2022: Welke gemeente krijgt van haar fietsers de felbegeerde titel?

In het najaar van 2021 zijn er maar liefst 48.000 enquêtes ingevuld, verdeeld over alle 352 gemeenten. Een hoogtepunt voor de Fietsstadverkiezing want zoveel enquêtes waren er niet eerder, en nog nooit waren alle gemeenten representatief in het onderzoek. Op 2 juni 2022 wordt er bekendgemaakt in welke gemeente fietsers het meest tevreden zijn! Maar we weten nu al welke vier gemeenten er in de prijzen vallen.

fietsgemeente logo LOW RES

Fietsgemeente 2024

Noord-Beveland is uitgeroepen tot Fietsgemeente 2024! Lees meer

Winnaars 2022

1649946752877

Vier lokale uitreikingen voor Fietsstad 2022

Fietsersbond overhandigt Fietsstad prijzen door heel het land. Terugblik op de uitreikingen

Beste grote gemeente
De gemeente Zoetermeer is door fietsers uitgeroepen tot beste grote fietsgemeente. Ze ontvangen deze prijs onder andere omdat fietsers vinden dat fietsroutes goed verlicht zijn, voldoende fietsparkeerplekken hebben en fietspaden & fietsstroken vaak breed genoeg zijn. Op donderdag 14 april werd de prijs uitgereikt bij lunchcafé De Zoetelaar.

Beste middelgrote gemeente
De gemeente Gooise Meren is door fietsers uitgeroepen tot beste middelgrote fietsgemeente. Ze ontvangen deze prijs onder andere omdat fietsers gelukkig worden van het fietsen in hun gemeente, er voldoende fietsparkeerplekken aanwezig zijn, en de fietsroutes zijn goed verlicht. Op woensdag 6 april werd de prijs in de gemeente uitgereikt op het Oude Stadhuis Naarden.

Beste kleine gemeente
De gemeente Schiermonnikoog is door fietsers uitgeroepen tot beste kleine fietsgemeente. Ze ontvangen deze prijs onder andere omdat fietsers prettig fietsen op met auto’s gedeelde wegen, de bewegwijzering voor fietsers is goed en het fietsen wordt flink gepromoot. Op donderdag 7 april werd de prijs in de gemeente uitgereikt in de Willemshof.

Snelste stijger
De gemeente Alphen-Chaam is ten opzichte van de Fietsstadverkiezing in 2020 de meeste plekken gestegen en verdient daarmee de prijs voor snelste stijger. Ze ontvangen deze prijs omdat fietsers het onder andere prettig vinden dat er weinig conflicten zijn tussen fietsers en automobilisten. Op maandag 4 april 2022 werd de prijs overgedragen door de gemeente Scherpenzeel die in 2020 de eerste snelste stijger van Nederland werden.

Lokaal feest
Om fietsers te bedanken voor hun mening, worden de respondenten uit bovenstaande gemeente, persoonlijk uitgenodigd om bij de uitreiking aanwezig te zijn!

header_studenten

Over Fietsstad 2022

De Fietsstad is een tweejaarlijkse verkiezing van de Fietsersbond om alle 352 gemeenten in Nederland te stimuleren om het fietsen beter te maken en om gemeenten die goed scoren te belonen! Naast de kans op de felbegeerde titel is het voor gemeenten de ideale manier om een goed beeld te krijgen van het fietsklimaat in hun gemeente. Het eindresultaat is een combinatie van een landelijke enquête en objectieve factoren. In 2021 is de enquête voor Fietsstad 2022 maar liefst 48.000 keer ingevuld, verdeeld over alle gemeenten. Dit is het eerste jaar dat alle gemeenten voldoende enquêtes hebben ontvangen voor een landelijk representatief onderzoek. De Fietsersbond zet zich in voor veilig en comfortabel fietsen en levert daarmee een bijdrage aan een leefbaar, gezond en actief Nederland én aan fietsgeluk voor iedereen!

In 2023 wordt de Fietsstadverkiezing opnieuw georganiseerd.

Kaart Fietsgemeente 2024

Fietsgemeente 2022

In het najaar van 2021 hebben de Nederlandse fietsers maar liefst 48.000 enquêtes… Bekijk de uitslag en data van 2022

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Carmen Meijer via [email protected]