Fietsvriendelijk Bedrijf

Fietsende medewerkers komen met een fris hoofd aan op het werk en zijn vaak gezonder, fitter, productiever en minder vaak ziek. En mooi meegenomen: meer fietsende medewerkers betekent ook minder CO2-uitstoot en minder kosten. Maar natuurlijk stappen je medewerkers niet zomaar massaal op de fiets. Fietsen stimuleer je door te communiceren, faciliteren en minder duurzame alternatieven te ontmoedigen. Kortom, aandacht voor de fiets in je mobiliteitsbeleid is een must. Een mooi startpunt is je laten certificeren als Fietsvriendelijk Bedrijf. Komt jouw organisatie in aanmerking voor een bronzen, zilveren of gouden certificaat?

Certificering Fietsvriendelijk Bedrijf

Fietsvriendelijk Bedrijf/Cycle Friendly Employer is een initiatief van de European Cyclists’ Federation (ECF). De uitgebreide Europese checklist zorgt voor een compleet beeld en een goed onderbouwd rapport. In Nederland geeft de Fietsersbond de certificaten uit.

De certificering van Fietsvriendelijk Bedrijf is bedoeld voor werkgevers die enerzijds trots zijn op hun fietsende medewerkers en anderzijds om eens kritisch te kijken waar de fietsfaciliteiten nog wat extra aandacht behoeven. Zo doen we wat terug voor de fietsende medewerkers en erkennen we de werkgever met een brons, zilver of goud certificaat.

Wil je meedoen aan de certificering? (<100 medewerkers)
Voor organisaties met minder dan 100 medewerkers volstaat het invullen van de checklist en het tekenen van het deelnameformulier. Let op: dit formulier moet afzonderlijk door drie werknemers worden ingevuld. Voor werkgevers met meer dan één locatie en meer dan 100 medewerkers maken we heel graag een afspraak om de audit ter plaatse uit te voeren.

Intakegesprek en audit (>100 medewerkers)
De auditor bespreekt in een intakegesprek of je als organisatie klaar bent voor de audit. Vervolgens wordt de audit uitgevoerd op locatie. Afhankelijk van de score ontvang je het bronzen, zilveren of gouden certificaat Fietsvriendelijk Bedrijf.

Aan je certificering zijn kosten verbonden die afhankelijk zijn van de grootte van je organisatie en het aantal locaties waar we een audit doen. Je ontvangt een uitgebreide rapportage met aanbevelingen op maat, een ingelijst certificaat, bordjes voor de fietsenstalling en communicatie-ondersteuning. En van de uitreiking maken we een feestje!

Auditors
In Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland is De Boom en het Meer aangesteld als auditor namens de Fietsersbond. In Limburg is dat Zuid-Limburg Bereikbaar en Midden Limburg Bereikbaar.

Is de regio waar jouw bedrijf gevestigd niet genoemd? Neem dan contact op via [email protected].

Lees hieronder meer over onze partners of neem contact met ze op.

Ronald Crombag

Ronald Crombag, De Boom en het Meer

06-30127267

De Boom en het Meer helpt werkgevers en overheidsinstanties met het realiseren van duurzame gedragsverandering in mobiliteit. Als fietsregisseur helpen ze werkgevers de aanwezige fietspotentie te verzilveren en het fietsklimaat in de organisatie te verbeteren.

E-mail Ronald: [email protected]

Rob Schaap

Rob Schaap, mobiliteitsmakelaar bij Zuid- en Midden Limburg

06-52456090

Als Mobiliteitsmakelaars zijn we op dagelijkse basis in gesprek met Limburgse werkgevers die met duurzame en gezonde mobiliteit aan de slag willen. In dat kader helpen we onze partners middels een audit Fietsvriendelijk Bedrijf aan een concreet overzicht met punten die ze zouden kunnen verbeteren om fietsen onder werknemers te stimuleren. Met het bordje Fietsvriendelijk Bedrijf aan de muur straal je naar je medewerkers uit dat jij als werkgever fietsen belangrijk vindt en dat je alles op orde hebt om fietsers te verwelkomen.

E-mail Rob: [email protected]

Flitscheck Fietsvriendelijk Bedrijf

Benieuwd hoe jouw organisatie scoort op fietsgebied? Vul in een paar minuten de flitscheck in en kom erachter.


 

De 6 voordelen van een certificaat Fietsvriendelijk Bedrijf

  • Je wilt fietsen (nog) meer stimuleren? De zelftest en adviezen helpen je gericht op weg.
  • Je krijgt een Europees erkende certificering die alleen de Fietsersbond mag uitvoeren (CFE van de European Cyclists’ Federation).
  • Je ontvangt een ingelijst certificaat en bordjes voor de fietsenstalling.
  • De rapportage met adviezen laat je zien welke thema’s er (nog) beter kunnen.
  • We verzorgen publiciteit rond jouw certificering: denk aan een persbericht, een feestelijke uitreiking en aandacht op Linkedin
  • Als gecertificeerde werkgever ontvang je regelmatig onze nieuwsbrief met fietstips en nieuws waarmee je je medewerkers makkelijk en snel stimuleert om te (blijven) fietsen.

De bedrijven gingen je voor:

logocloud-fvb-2048×1152

Op de hoogte blijven?

Ontvang eens per kwartaal de nieuwsbrief met o.a. tips voor fietsforensen zoals aantrekkelijke fiscale voordelen.

Meld je aan

Veelgestelde vragen

Wanneer ben je een Fietsvriendelijk Bedrijf?

Er zijn veel manieren waarop je als bedrijf fietsvriendelijk kunt zijn. Verschillende fietsvriendelijke maatregelen spelen een rol en dit pakket is voor elk bedrijf anders. Met de online zelftest kun je zien waar jullie al staan. Tijdens het certificeringsproces krijg je ook tips die je helpen om de fietsmobiliteit in je bedrijf op lange termijn te bevorderen.

Wat kost het certificaat?

De kosten voor de audit zijn afhankelijk van het aantal werknemers en locaties. De auditor bespreekt dit tijdens jullie contact.

Hoelang duurt het om gecertificeerd te worden?

Het certificeren duurt ongeveer een halve dag. Voorafgaand hebben jullie de zelftest ingevuld via de website en heeft er een gesprek plaatsgevonden met een auditor.

Wie voert de certificering uit?

In Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland is De Boom en het Meer door de Fietsersbond aangesteld als auditor namens de Fietsersbond. In Limburg is dat Zuid-Limburg Bereikbaar en Midden Limburg Bereikbaar. Hieronder vind je de contactgegevens binnen jouw regio. Is de regio waar jouw bedrijf gevestigd niet genoemd? Dan is de Fietsersbond het aanspreekpunt.

Checklist: we hebben niet genoeg punten. Wat nu?

Neem gerust contact met ons op via [email protected] of via een van de auditors in jouw regio. Vaak kunnen kleine en snel uitvoerbare maatregelen een groot verschil maken!