Tekening van juiste houding op de fiets

Hoe stel je je fiets goed af?

Veel fietsers hebben hun zadel te laag staan. Erg fijn fietst dat niet en je krijgt eerder klachten. Zo ingewikkeld is het niet om je fiets goed af te stellen.

1. Afstelling zadel en stuur

Om goed op de fiets te zitten moet de stand van het zadel en stuur goed op het lichaam zijn afgestemd. De eerste stap is de hoogte van het zadel goed zetten ten opzichte van die pedalen. Het zadel moet zo hoog staan dat je benen goed en soepel rond kunt draaien. Als je zadel te laag staat kun je je benen niet goed strekken en gebruik je je spierkracht niet efficiënt.  Als je zadel te hoog staat overstrek je je knieën of enkels of je gaat schuiven op je zadel om bij je trappers te kunnen. Bij een goede zadelhoogte kun je net met de tenen bij de grond. Kun je met platte voeten bij de grond dan staat je zadel veel te laag.

2. Stand van het zadel

Tekening van juiste houding op de fiets
Let op de stand van je benen

Als je zadel goed staat, staat je knie boven de pedaalas in de drie-uurstand van je voeten op de pedalen. Je kunt het zadel over de zadelrail schuiven voor de beste stand.

3. Stuur goed zetten

Bepaal de ideale stand van het stuur door in fietshouding op het zadel te gaan zitten, rechtop op je stadsfiets, voorover gebogen op je racefiets, en dan je armen ontspannen naar voren te zwaaien. Je handen moeten dan op de handvatten kunnen komen. Om dieper te kunnen zitten moet het stuur zowel lager als verder weg gezet worden. De hoogte kun je veranderen door de stuurpen hoger of lager te zetten. Het stuur naar voren of naar achter zetten doe je door de verstelbare stuurpen te kantelen of door de stuurpen te vervangen. De houding van je bovenlichaam moet je niet veranderen door het zadel naar voren of achteren te schuiven.

Meehelpen? Word lid!

De Fietsersbond is de onafhankelijke belangenbehartiger van fietsers. We kunnen je hulp goed gebruiken om het fietsen aangenamer en veiliger te maken.

Ja, ik word lid