Politiek

100 miljoen euro extra voor (fiets)verkeersveiligheid

fiets_binnenhof

Het kabinet stelt volgend jaar 100 miljoen euro extra beschikbaar voor verkeersveiligheid. Dat bleek op Prinsjesdag uit de Miljoenennota. Eerder maakte minister van Nieuwenhuizen bekend dat gemeenten en provincies plannen in konden dienen voor concrete maatregelen om de veiligheid op wegen en fietspaden te verbeteren.

Het ministerie schrijft nu: “Er zijn uit het hele land zoveel goede plannen binnengekomen dat [de minister] in 2021 hiervoor 100 miljoen euro extra beschikbaar stelt, boven op 50 miljoen euro die al jaarlijks beschikbaar is. Zo kunnen rotondes, stoepen, kruisingen en andere plekken waar veel ongelukken gebeuren sneller worden aangepakt.”

De extra gelden zijn mede het resultaat van een motie van de Kamerleden Kröger (GroenLinks), Schonis (D66), Laçin (SP) en Van Esch (PvdD) van 2 juli. Daarin werd aan de minister gevraagd “om coulant om te gaan met een verhoging van het plafond van de regeling stimulering verkeersveiligheidsmaatregelen 2020–2021, als de aangevraagde rijksbijdrage voor fietsmaatregelen het plafond overschrijdt en de aanvragen in voldoende mate bijdragen aan het verbeteren van de verkeersveiligheid”.

De Fietsersbond is blij met de extra impuls om de (fiets)verkeersveiligheid te verbeteren. Woordvoerder Wim Bot: “We zien het als een resultaat van onze permanente campagne om meer geld voor de fiets te krijgen, die we sinds het begin van de coronacrisis met extra kracht hebben gevoerd. Het is harder dan ooit nodig om de fietspaden veiliger te maken en het aantal slachtoffers terug te dringen.”

Categorieën