2009: Doorbraak Fietsersbond?

Veel mensen zullen met gemengde gevoelens het nieuwe jaar zijn ingegaan. De economische crisis beheerst de voorpagina’s en de beeldschermen. Er is weer eens oorlog in het Midden- Oosten. Niet opwekkend allemaal. Morgen is er weer een sprankje hoop als Obama tot president van de Amerika wordt ingezworen, maar zelden zal een president bij zijn aantreden met zoveel problemen zijn geconfronteerd.

De Fietsersbond is het nieuwe jaar weer meteen gedemarreerd. Op 2 januari stonden we alweer op de voorpagina van de Volkskrant. Een luchtballonnetje van de NS werd door ons lek geprikt. Niet de fietsers moeten betalen voor het stallen bij de stations, maar de NS moet de fietsers als reizigers zien en meebetalen aan goede voorzieningen, zo was ook afgelopen zaterdag in de NRC te lezen.

Fietsen zit in de lift. Door klimaatproblemen, gezondheidsvraagstukken, de olieprijs en de files, ontdekken steeds meer mensen de fiets als alternatief en gezondheidsbevorderaar bij uitstek. De Fietsersbond is daar de drijvende kracht achter en dat vertaalt zich ook in ledenwinst de afgelopen twee jaar. Toch kan het beter en is ook onze naamsbekendheid nog te gering. Een sterke en grote Fietsersbond kan nog meer dan nu een belangrijke rol spelen als maatschappelijk organisatie die actief is op lokaal, provinciaal en landelijk niveau. We kunnen echt een bijdrage leveren aan een milieuvriendelijke en ontspannen samenleving waarin iedereen mobiel kan zijn zonder de grote nadelen van de uitstoot van CO2 en het ruimtebeslag van de auto in de schaarse ruimte van de stad.

De politici, de ambtenaren en de beleidsmakers, zij kennen ons en zijn positief over onze rol, maar de komende jaren wil de Fietsersbond ook bekend worden bij het grote publiek. Daar zijn we al mee bezig met de fietsrouteplanner en de fietsschool en daar gaan in 2009 nog meer werk van maken. Zo zullen we het hele jaar zichtbaar aanwezig zijn in alle bewaakte stallingen van de NS, met affiches en flyers.

Bent u nog geen lid? Join the club, YES WE CAN!

Hugo van der Steenhoven, directeur Fietsersbond

Categorieën