40 miljoen voor grootste knelpunten fietsparkeren bij stations

Het Rijk stelt 40 miljoen euro ter beschikking voor het fietsparkeren bij stations. Samen met hetzelfde bedrag dat provincies en gemeenten moeten bijleggen is dat voldoende om de grootste knelpunten op te lossen. Staatssecretaris Sharon Dijksma maakte dat bekend aan de vooravond van de begrotingsbehandeling van het ministerie voor Infrastructuur & Milieu.

De investering is onderdeel van een akkoord tussen overheden, vervoerders en reizigersorganisaties over het fietsparkeren bij stations dat nog dit jaar zal worden ondertekend. Dat akkoord gaat over oplossingen over investeringen en de exploitatie van de stallingen op kortere en langere termijn.

Bijna de helft van alle treinreizigers komt inmiddels met de fiets naar het station. Voor het jaar 2030 wordt een tekort van maar liefst 100.000 plekken voorspeld. Het bedrag dat nu beschikbaar komt is onvoldoende om dat totale tekort op te lossen. Directeur Saskia Kluit van de Fietsersbond is positief over het besluit van de staatssecretaris: “De Fietsersbond is heel actief geweest in het tot stand brengen van het akkoord en in de lobby voor meer geld. We hopen dat de Kamer de staatssecretaris steunt en zich bovendien ook hard maakt voor het oplossen van alle tekorten”.

Categorieën