13 Fietscaravans voor vrije vogels

Als je geen bezwaar hebt tegen krap wonen, kun je je huis verkopen en van de opbrengst de wereld over met een fietscaravan. Overal beschut tegen kou en wind en voor benzine hoef je ook niet te stoppen. Vooral niet als je zonnepanelen hebt om de e-bike ervoor op te laden. En ook een leuk alternatief voor een gemotoriseerde camper in de vakantie.

1. Zelfbouwfietscaravan Foldavan

Bron: youtu.be

De Foldavan is verderlicht van stof. Je kunt het bouwpakket bestellen en dan zelf aan de slag. Doordat hij gevouwen kan worden is hij niet zo breed als sommige andere fietscaravans.

2. De fietscaravan voor barre tijden

Fietscaravan van Kevin Cyr

Kunstenaar Kevin Cyr maakt fietscaravans voor barre tijden waarin je wellicht voor natuurrampen moet vluchten. Handig om dan een eigen huis mee te hebben en niet afhankelijk te zijn van bezinepompen.

Fietstrends

Op de hoogte blijven van de laatste fiets(caravan)trends?

Lees onze nieuwsbrief

3. Fietscaravan met keukentje

fietscaravan met opengeklapte keuken.
Je rijdt er ook zo mee een fietspont op.

Op Bicyclecaravan.com kun je deze fietscaravan met keukentje (!) huren. Van de site: ‘Je kunt er rechtop in zitten. Je hebt geen gedoe met opzetten en afbreken (in de regen). Het geïntegreerde keukentje met koelbox en tafeltje is a la minuut minuut beschikbaar, ook onderweg. De kleding en bagage ligt uitgestald op een kledingplank en je ligt hoog en droog op een comfortabel matras.’ De idealistische bouwers blijven het ontwerp perfectioneren.

4. Architectonische fietscaravan

Bron: www.youtube.com

Fietscaravan van architectencollectief Encore Heureux. In het filmpje zie je hoe een plekje voor de fraaie, maar nogal grote fietscaravan gezocht wordt.

5. Festivalfietscaravan

grijnzende man in witte fietscaravan
Festivalfietscaravan op Burning Man

Festivalcaravan. Deze caravan is gebruikt op Burning Man, maar dat is wat ver fietsen. Lowlands of Pinkpop moeten kunnen. Meer uitbarstingen van creativiteit op de site van deze geweldige uitvinder.

6. De fietsbootcaravan

fietsboot

Een fietsboot van Daniel Durnin. Geen idee hoe soepel de fiets/boot vaart of fietst, maar het is een plaatje.

7. Fietsvouwcaravan voor e-bike

Fietsvouwcaravan voor e-bike

Geweldig dat ook de vouwcaravan er in fietsvariant is! Ziet er robuust uit. Voor rond de 3000 euro heb je er eentje. Probeer hem niet achter je gewone fiets te hangen want hij is niet bepaald lichtgewicht. 29 kilo weegt hij. Te koop bij gentletent. 

8. Fietscaravan met luifel

fietscaravan met luifel

Hier kun je wel een paar jaar mee weg als je ook nog de zonnepanelen erbij neemt: een zithoek, ventilator en zelfs een luifel! En wat een beauty, deze fietscaravan van widepath.

9. Uitklapbaar

Voor 1 of 2 personen Bron: www.youtube.com

De Scoutcamper is onderweg een platte doos en als je een plek hebt gevonden klap je hem uit. Hij is er in verschillende formaten. Zie scout-camper.de

10. Omgebouwde vrachtfiets

Astrid Oomens mist een been, maar wilde blijven kamperen.  Buren hielpen haar om een Carla Cargo om te bouwen tot een fietscaravan die ze achter haar handbike mee kan nemen: ‘Het was voor mij ook een voorwaarde dat ik erin kan staan. Omdat ik een hoge amputatie heb, kan ik mijn been niet buigen. De caravan is dus vrij hoog en helemaal op mijn maat gemaakt. Middenin staat een grote paal waaraan ik me overeind kan trekken. Aan de achterkant past precies de rolstoel. ‘s Nachts rijd ik die eruit en kan de hond erin slapen, op de grond.’

11. Ook voor ruwe paden: de Modyplast

Bron: www.youtube.com

De 1-persoons Modyplast fietscaravan is er voor gewone paden en voor ruig terrein. Laag en gestroomlijnd, wat onderweg heel fijn is. Modyplast maakt normaal raceauto’s, dus dat stroomlijnen is het bedrijf wel toevertrouwd.

12. In ontwikkeling: Golo Gocamp

Arjan Vrielink van Flevobike Technology heeft een paar mooie testdagen achter de rug: ‘Ondertussen heb ik vier nachten in de GoCamp erg comfortabel en goed geslapen. De GoLofiets houdt zich ook goed. Met volle accu en de zon kom ik met gemak op de volgende bestemming, mijn dagafstand is gemiddeld 50 kilometer. Omdat ik graag van de gebaande paden afwijk heeft de GoLo naast asfalt ook veel gravel paden gezien, meteen een goede test voor de vering en de algehele constructie. Gelukkig kon ik goed langs hekjes en versmallingen met de breedte van 89 centimeter. Ik heb maar één keer mijn spiegel in hoeven klappen. Op de laatste foto is het tentgedeelte uitgeklapt, horrengaas is dicht en de matrassen in zitpositie. Erg veel bekijks en veel positieve reacties op de campings :-)’

13. Fietscaravan tegen woningnood

Wong wekt de dromen van mensen tot leven met zijn fietscaravan Bron: www.youtube.com

De fietscaravan van kunstenaar Kacey Wong is niet zomaar een lollig huisje op wielen. Als politiek geëngageerd kunstenaar verzet Kacey Wong zich tegen de verregaande Chinese bemoeienis met zijn geboorteland Hongkong. De fietscaravans staan voor hem voor vrijheid en moeten mensen die ze zien rijden herinneren aan de dromen die ze ooit hadden, ook al lijken die dromen nu onbereikbaar. Een woning krijgen in Hongkong is een groot probleem. Woningen zijn duur en schaars en zonder woning ben je niet vrij.

In 2021 werd de grond Wong te heet onder de voeten en vluchtte hij naar Taiwan omdat hij 100% artistieke vrijheid wil, maar hij gaat door met het vechten voor vrijheid in Hongkong en wil ook in Taiwan mensen de ogen openen voor China: ‘Ik zie het Chinese communisme als een vorm van terrorisme die ik wil bestrijden. Ik ben in de eerste plaats terrorismebestrijder en vermom me als kunstenaar.’

Word nu lid

Help de Fietsersbond om Nederland veiliger te maken voor fietsers!

Ja, ik word lid
Duitse vakantiefietsers

Op fietsvakantie?

Je wilt op fietsvakantie in Nederland. Hoe pak je dat aan? Lees meer

Categorieën

52200975667_53bff07c54_k

Suzanne Brink

Hoofdredacteur Crossmedia

Op de fiets ben ik vrij en onafhankelijk en dat gevoel wil ik delen. We zijn de enige organisatie in Nederland die zich volledig inzet voor de veiligheid en het geluk van fietsers: geweldig dat ik daar aan mee kan werken.