Actie “Veilig Achterop de Fiets”

In samenwerking met de Fietsersbond en de BOVAG start Consument en Veiligheid op 8 mei de actie: ‘Veilig Achterop’. Ouders van jonge kinderen en fietsenmakers ontvangen informatie over de risico’s van en maatregelen tegen de beklemming van voeten tussen de spaken van de fiets. De oplossing is eenvoudig: plaats goede spaakafscherming.

Jaarlijks 4.400 kinderen ernstig gewond door een beknelling tussen de spaken

In het kader van de actie ‘Veilig Achterop’ heeft de Fietsersbond uitgebreid onderzoek gedaan naar spaakafscherming op fietszitjes. De conclusie is dat de meeste zitjes die nu gebruikt worden nauwelijks of geen bescherming bieden tegen het risico op spaakbeknelling. Gelukkig bieden een aantal nieuwere fietszitjes wel goede bescherming. Drie van deze sinds 2006 geproduceerde zitjes kwamen zelfs zeer goed uit de test van de Fietsersbond.

Ongelukken waarbij kinderen de voet tussen de spaken van de fiets krijgen staan in de top vijf van oorzaken waarmee jonge kinderen op de eerste hulp belanden. Jaarlijks worden 4.400 kinderen (tot 13 jaar) behandeld op de Spoedeisende Hulpafdelingen van ziekenhuizen voor letsels opgelopen door een beknelling tussen de fietsspaken. Het merendeel van de slachtoffers van een spaakbeknelling (65%) is in de leeftijd van 3 t/m 5 jaar. Ongeveer 30 procent van de slachtoffers loopt een botbreuk op.

Onderzoek Fietsersbond: spaakafscherming op oudere fietszitjes ver onder de maat

Ouders zijn zich vaak niet bewust van de risico’s en moeten overtuigd worden van het aanschaffen en (laten) bevestigen van spaakafscherming. Wanneer kinderen ouder worden willen ze niet meer in het stoeltje en met de benen vastzitten. Ouders passen dan vaak oplossingen toe die onveilig zijn, zoals een jasbeschermer gebruiken als spaakafscherming. Ouders ontvangen daarom via kinderdagverblijven en fietsenmakers een folder met tips hoe ze hun kind veilig achterop de fiets kunnen vervoeren. Daarnaast krijgen fietsenmakers een checklist waarmee ze een fiets kunnen controleren op het veilig achterop vervoeren van kinderen. In het meinummer van de Vogelvrije Fietser, het tweemaandelijks tijdschrift van de Fietsersbond, staat een uitgebreid artikel over het onderzoek naar fietszitjes, spaakafscherming en aanbevelingen.

Download:
Artikel Vogelvrije Fietser met test kinderzitjes (pdf)
Aanbevelingen gebruik kinderzitjes (pdf)
Folder Veilig Achterop (pdf)

Link:
www.fietsersbond.nl/veiligachterop

Categorieën