Bandenplakcursus in speeltuin Noordsepark

Zeven kinderen namen op maandag 2 mei deel aan de bandenplakcursus in de speeltuin Noordse Park in Utrecht-Noordwest. Vrijwilliger Ben vertelt tijdens de demonstratie enthousiast over het plakken van een band. Buitenband controleren op glas of spijkertje, binnenband strak trekken voordat je de plakker plakt. Als de kinderen zelf de banden mogen plakken worden ze echt enthousiast.

Ze worstelen met de bandafnemers dat het een lieve lust is. Maar het controleren van de band op een gaatje in de bak met water vinden ze het leukst. Met een witte markeerstift wordt het gaatje gemarkeerd. Jannette en Guido helpen Ben in deze fase van de strijd om de banden weer dicht te krijgen. Tussendoor vinden ze tijd om te vertellen hoe zij vroeger het bandenplakken van hun vader leerden, evenals hun broers en zusjes. De jeugdherinneringen komen weer boven.

Naast actief vrijwilliger in de speeltuin blijkt Ben ook op de school van zijn kinderen te helpen met verkeerslessen. Maar eerst woensdag voor de fietstocht een Fiets-APK, dus eigenlijk een FPK-tje, organiseren. Na afloop van de cursus zijn de eerste ‘Blij dat ik Fiets’ stikkers al op de achterspatborden geplakt.

Verkeersveiligheid

Verschillende moeders vertellen dat ze de wijk niet veilig genoeg vinden,  om kinderen van een jaar of 9 zelfstandig te laten fietsen. Er ontbreken vrijliggende fietspaden langs de 50 km-wegen. En daar waar er wel fietspaden zijn, rijden de brommers en snorfietsen te hard, vlak langs de fietsers. Snorfietsers ook? Ja, die houden zich ook niet altijd aan de snelheidslimiet.

Volgens Ben moeten ook fietsers zich netter gedragen. Fietsers die door rood rijden, letten er niet op dat lopend overstekende kinderen dan groen hebben. Gevolg is ook dat kinderen bang worden om te fietsen en alleen nog op de stoep willen rijden. Dat willen we toch niet?

Categorieën