Bankjes in de Fietsrouteplanner

Ik fiets graag door mijn stadje. Gewoon om zo snel mogelijk van de ene afspraak naar de andere te komen, maar ook om de stad beter te leren kennen. Een beetje zwerven door de stad, wat met mijn richtingsgevoel al snel een grote dwaaltocht wordt. Gelukkig is de Dom bijna overal zichtbaar. En als ik weer onder de Dom sta, weet ik hoe ik moet fietsen naar mijn volgende afspraak. Dat dit niet altijd de kortste route is, weet ik sinds ik de gratis fietsrouteplanner van de Fietsersbond gebruik. Deze planner (www.fietsersbond.nl/fietsrouteplanner) wordt gemaakt door honderden vrijwilligers die alle befietsbare straatjes en paden invoeren. Vervolgens gebruikt de planner deze informatie om mij over die mooie paadjes naar mijn afspraak te begeleiden.

Nu heeft de Fietsersbond iets nieuws toegevoegd aan de planner: bankjes!  Fietsers willen tijdens een fietstocht af en toe even lekker zitten. Niet altijd op een terras, maar soms ook op een bankje langs de weg. Mensen mailden de Fietsersbond met de vraag of we de bankjes ook in de planner konden opnemen. We vonden dat een goed plan, dus nu zijn de vrijwilligers van de Fietsersbond op pad om alle bankjes in Nederland in kaart te brengen. Deze zijn al in de planner zichtbaar te maken, als je op “POI” ( points of interest) klikt. Er zijn al 2788 bankjes ingevoerd en elke dag worden het er meer. Je kunt zo een fietsroute plannen en vooraf bedenken waar je wilt picknicken. En dan maar hopen dat er niemand op je bankje zit natuurlijk. 

Ik zit graag op een bankje. Niet alleen tijdens een fietstocht, maar ook gewoon in de stad. Lekker mensen kijken, zonder de verplichting om een drankje te nemen. Mijn favoriete bankje in Utrecht staat nog niet in de fietsrouteplanner. Dit bankje staat in het Zocherplantsoen, aan het stukje singel tussen de stadsschouwburg en de sterrenwacht. Het lijkt er rustig, maar dat is het niet. De verschillende bankjes zijn ontmoetingsplekken voor verliefde stelletjes, voor hangende pubers en voor daklozen. Rond lunchtijd lopen de werkende mensen er een rondje. Aan het einde van de middag komen de joggers. Zolang het licht is rennen er mannen en vrouwen voorbij. En als het donker is, komen alleen de mannen nog voorbij gerend. Ik ben benieuwd of er ook meer fietsers voorbij komen, als deze bankjes straks in de fietsrouteplanner staan.

Miriam van Bree, beleidsmedewerker lid managements team Fietsersbond

Deze bijdrage is eerder gepubliceerd in Straatnieuws, augustus 2010

Categorieën