Batumi, fietsstad aan zee

Een week Georgië vooral naar de stad Batumi aan de Zwartezee. Een week om te onderzoeken hoe het fietsen en lopen kan worden gestimuleerd. Dan val je van je stoel wat er in een keer mogelijk blijkt.

Het verkeer in de stad is een puinhoop gedeeltelijk te wijten aan de vele taxi’s en minibusjes die willekeurig van links naar rechts over de rijbaan zwieren. Autorijders gedragen zich niet vriendelijk naar overstekende voetgangers terwijl dat even later hun klant kan zijn. Fietsers worden nu terug gedrongen naar de trottoirs, of wat daar van over is. De tweede reden is dat alle ondergrondse infrastructuur of vervangen is of voor het eerst aangelegd. Letterlijk alles moet opnieuw geplaveid worden. Nu een puinhoop maar veel kansen als je met de stedelijk architect mag gaan praten over hoe je de fiets in zo’n situatie ruimte kan geven.

De bestaande Boulevard langs het strand wordt op het moment uitgebreid. Een gedeelte van 5 km is al klaar. Hij wordt door getrokken naar Turkije 20 km lang met o.a. een fietsbrug van 800 meter lengte waarmee aan het eind van het jaar wordt begonnen. Hier zie je dus ook verschillende mensen fietsen en zijn fietsen te huur. Deze route verdient het om op de website van Europese Greenways genoemd te worden. Het kan zelfs de aanzet zijn van een fietsroute rond de Zwartezee.

Het bureau van toerisme is op zoek naar fietsen die mensen niet zomaar mee nemen. Ze willen ze bij verschillende kleine hotels stallen. Vanuit deze hotels kunnen ze worden verhuurd aan toeristen om naar het strand of andere bestemmingen in de stad te fietsen. Een systeem dat doet denken aan de huursystemen in Frankrijk en Spanje maar met een lagere investeringsdrempel.

Geweldig als het fietsen zo integraal wordt meegenomen in een totale stads(her)inrichting.

Henk Hendriks
Projectleider
Wijken voor de Fiets

Categorieën