Barrièrevorming

Behoud de veerpont over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Breukelen!

Veerpont Nieuwer Ter Aar

Al sinds de aanleg van het Amsterdam-Rijnkanaal (toen Merwedekanaal) in 1892 worden fietsers en voetganger tussen Breukelen en Nieuwer ter Aa overgezet door een pont. Rijkswaterstaat wil deze veerpont nu uit de vaart nemen. De Fietsersbond heeft samen met WandelNet, Vereniging Te Voet en de Vrienden van de Voetveren Rijkswaterstaat opgeroepen om het veer te behouden.

Het fiets- en voetveer is belangrijk voor de 740 inwoners van Nieuwer ter Aa die voor veel voorzieningen naar Breukelen moeten en voor vele recreatieve fietsers in de regio. Het pontje is onmisbaar voor het Lange Afstand Wandelpad (LAW) Floris V van Amsterdam naar Bergen op Zoom, en ook binnen het Utrechtse Wandelnetwerk is de veerdienst een belangrijke schakel voor het oversteken van het Amsterdam-Rijnkanaal. Opheffen van de veerdienst betekent voor velen een kilometerslange omleiding, inclusief steile hellingen en onveiligere wegen.

De Fietsersbond, Wandelnet, Te Voet en de Vrienden van de Voetveren zijn tegen de opheffing. Samen roepen wij Rijkswaterstaat op om de veerdienst in stand te houden. En als het niet anders kan, moet Rijkswaterstaat voor fietsers en wandelaars een vlotte en veilige alternatieve verbinding op dezelfde plek bieden, vóórdat het veer uit de vaart wordt genomen.

Raad en provincie tegen

De provincie Utrecht en de gemeente Stichtse Vecht hebben zich ook al uitgesproken tegen opheffing van de veerpont. Verantwoordelijk wethouder Hetty Veneklaas (CDA) zegt tegen RTV Stichtse Vecht: “De veerpont is al sinds 1892 een noodzakelijke (fiets)verbinding en kan niet na 130 jaar trouwe dienst van de ene op de andere dag opgeheven worden zonder goed alternatief.”  De gemeenteraad nam unaniem een motie aan waarin ook zij oproept om het veer te behouden.

Inmiddels heeft ook CDA-Kamerlid Harry van der Molen vragen gesteld aan minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. Uiteindelijk moet de minister een besluit nemen over het lot van de verbinding.

Categorieën