Berging terug in Bouwbesluit

De verplichte berging (het ‘fietsenschuurtje’) komt terug in het Bouwbesluit. Een groot succes voor de Fietsersbond, die vanaf 2003 voortdurend gelobbyd heeft voor de terugkeer van de verplichte berging.

Groot succes voor Fietsersbond

‘Aangezien relatief veel nieuwbouwwoningen in de afgelopen jaren zijn gerealiseerd zonder buitenruimte en/of een buitenberging en marktwerking geen garantie biedt op realisatie van deze voorzieningen, zie ik mij genoodzaakt de voorschriften ten aanzien van de aanwezigheid en de afmeting van buitenruimten en -bergingen opnieuw op te nemen in de bouwregelgeving.’ De ondubbelzinnige conclusie van minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) laat niets aan duidelijkheid te wensen over. Vorig jaar besloot zij tot een onderzoek na aanhoudende signalen over het veelvuldig achterwege blijven van buitenruimten (tuin of balkon) en buitenbergingen bij nieuwbouwprojecten. De signalen kwamen van een brede coalitie: de vier grote steden, de Fietsersbond, de Vereniging Eigen Huis en het VACpunt Wonen.
De verplichte buitenberging verviel per 1 januari 2003 in het kader van een dereguleringsoperatie, waarbij het Bouwbesluit werd vereenvoudigd. De toenmalige minister van VROM sprak de verwachting uit dat de markt wel in zou spelen op de wensen van huizenkopers en huurders. Die verwachting is allerminst uitgekomen.

Onderzoek
Uit het door bureau Companen verrichte onderzoek komt op hoofdlijnen het volgende beeld naar voren. Wat realisatie van buitenbergingen betreft geldt dat circa 50 procent van de meergezinswoningen geen individuele berging meer heeft (in de vier grote steden ligt het percentage wat hoger dan in de andere gemeenten). Bij deze meergezinswoningen wordt met name in de huursector wel steeds vaker een collectieve voorziening (zoals een fietsenkelder) gerealiseerd. Van de eengezinswoningen heeft 20-25 procent van de nieuwbouwwoningen geen individuele buitenberging.

Op de vraag of gemeenten een negatieve tendens zien in het niet realiseren van een buitenberging bij nieuwbouwprojecten geldt dat ongeveer éénderde van de gemeenten verwacht dat in de toekomst meer woningen zonder deze voorziening zullen worden gerealiseerd. Uit de inventarisatie blijkt verder dat het merendeel van de ondervraagde gemeenten geen beleid heeft ontwikkeld om realisatie van buitenruimten en -bergingen te stimuleren. In het overleg tussen gemeenten en projectontwikkelaars worden dan ook maar zelden op vrijwillige basis afspraken gemaakt over de realisatie van buitenruimten en -bergingen.

Opvallend is dat de projectontwikkelaars aangeven dat sommige gemeenten tegenstrijdige signalen afgeven met betrekking tot de realisatie van de voorzieningen. De welstandsnota van die gemeenten zou het in diverse situaties onmogelijk hebben gemaakt om deze voorzieningen te realiseren, terwijl de projectontwikkelaar daar wel plannen voor had. Ondanks het feit dat projectontwikkelaars en bouwbedrijven zeggen gehoor te geven aan de vraag van de consument naar buitenruimten en -bergingen, blijkt uit de praktijk dat de realisatie ervan achterblijft bij de behoefte en dat de marktwerking op dit punt lijkt te falen.

Voorstellen
Op de website van VROM kan inmiddels worden ereageerd op ambtelijke tekstvoorstellen voor de berging in het Bouwbesluit. Deze voorstellen wijken af van de oude formulering van vóór 2003:

  • De berging moet minimaal 2,4 x 1,8 meter zijn; dit was 1,50 x 2,34 meter.
  • Er wordt geen relatie meer gelegd met het vloeroppervlak van de woning. De norm voor de berging was 6,5 procent van het vloeroppervlak van de woning en dat leverde dus vooral bij grotere woningen grotere bergingen op.
  • Bij woningen van minder dan 30 m2 (lees studentenwoningen) is een gemeenschappelijke in plaats van een individuele berging toegestaan.

De Fietsersbond zal in een schriftelijke reactie aangeven dat wij blij zijn met de ruimere basisnorm. Gezien het praktische gebruik zien we die echter liever meer ‘vierkant’ ingevuld (2,00 bij 2,16 meter bijvoorbeeld). Ook zetten we vraagtekens bij de ontsnappingsmogelijkheid voor kleine woningen.

De wijzigingen in het Bouwbesluit zullen eind dit jaar of begin volgend jaar van kracht worden. Daarna zal elke bouwer verplicht zijn in nieuwe plannen weer een buitenberging op te nemen.

Wim Bot, oktober 2008

Categorieën