Met Bertus door Berlijn

Berlijnreis

Meefietsen met Bertus? Dat kan!

IMG_20170519_092755

Er zijn al twee ledenreizen van de Fietsersbond naar Berlijn geweest, onder leiding van journalist Bertus Bouwman van Duitslandnieuws. Lilian Huizinga, een van de deelnemers aan de reis, schreef een verslag.

Bron: www.youtube.com

‘De eerste dag was een fietstocht door Berlijn, een geweldige tocht. We zagen en hoorden over de Breitscheidplatz (aanslag Kerstmarkt) bij de Gedächtniskirche, de wasmachine van Angela Merkel, De Reichstag, East-Side Gallery, Tempelhofer Feld, Park am Gleisdreieck en nog heel veel meer. Bertus wist veel extra’s te vertellen, kleine en grotere anekdotes. Een van de stops was de redactie van Duitslandnieuws. Dat was in de middag. De stagiaire van Bertus, Dide Aarntzen, had daar voor ons een spreker geregeld. Deze spreker, Peter Feldkamp, kwam op de redactie om te vertellen over Berlijn als fietsstad. Hij liet weten dat hier nog veel eer aan te behalen is en dat hij en zijn team, Volksentscheid Fahrrad, actief bezig zijn mensen er bewust van te maken dat Berlijn een fietsvriendelijke stad zou moeten worden.

Voor de verbetering van de fietsinfrastructuur heeft het team vorig jaar handtekeningen verzameld voor het aanvragen van een referendum. Dat de wens ’Berlijn fietsvriendelijk en dus een verbetering van de fietsinfrastructuur’ ook bij de inwoners leeft was duidelijk: binnen de kortste tijd waren er meer dan 105.000 handtekeningen ingeleverd, waarvan uiteindelijk 85.000 geldig zijn verklaard. Ruim meer dan de drempel van 25.000 handtekeningen om het referendum plaats te laten vinden.

Vier dagen Berlijn (trein+hotel) voor 399 euro, p.p. Niet-ledenprijs: 425 euro. Toeslag voor 1-persoons- kamer is 121 euro.

  • Heenreis vrijdag 4 mei om 09.00 uur uit Amsterdam, aankomst Berlijn 15.22 uur.
  • Terugreis maandag 7 mei om 14.34 uur, aankomst Amsterdam 21.00 uur.
  • Overnachten in Hotel Elba, inclusief ontbijt.
  • Eigen fiets kan in de trein voor 20 euro mee (maximaal 16 fietsen). Ter plaatse een fiets huren kost 10 euro per dag.De Treinreiswinkel organiseert de ledenreis:

    [email protected]. Of telefonisch via 071-5161254.

    Voorwaarden
    Boeken kan tot 20 februari 2018. Na 20 februari is de boeking definitief en kan die niet meer geannuleerd worden. Maximaal 20 deelnemers. Bij te weinig deelnemers wordt de reis geannuleerd. Voor de voorwaarden voor de treinreis en het hotel: treinreiswinkel.nl/voorwaarden. Deelname aan de fietstochten met Duitslandnieuws is op eigen risico. Reis- en of WA-verzekering moeten deelnemers zelf afsluiten.

Gelukkig waren er een paar mensen, waaronder Bertus en Dide, die konden helpen met de vertaling uit het Duits van het verhaal van Peter. Interessant en leuk om ook op deze manier naar Berlijn te kijken. Wat een goed idee van Dide, het paste zo goed in het geheel en het was prima georganiseerd.

De volgende dag namen we met de fietsen de trein naar de Wannsee. Van daar volgden we gedeeltes van De Muur. Zo bezochten we bijvoorbeeld Checkpoint Bravo. We fietsen door mooie bossen en langs waters. Er was (en is) verwondering over hoe dingen plaats hebben kunnen vinden. Hoe een muur zomaar tussen grote villa’s en de Wannsee geplaatst werd. Over hoe een klein dorpje ingesloten was door de Muur.

Het verhaal over de Wannseekonferenz, de achtergronden.

En ook ergens lekker en gezellig lunchen met natuurlijk allerhande Kuchen, Suppen en waar men ook maar zin in had. Lekkere Weizen of een kop thee.

Tweemaal met de veerpont Wannsee-Kladow. En ook deze dag weer terug aan het eind van de middag. Ook nu gold: wat ’n leuke, leerzame, gezellige fietsdag.

Beide dagen fietsten we ongeveer 40 à 45 kilometer.’

Categorieën