Bewoners Wielwijk enthousiast over aanbevelingen fietsvriendelijke wijk!

Op een bijeenkomst van de klankbordgroep verkeer en participatie in de Dordrechtse krachtwijk Wielwijk, zijn de aanbevelingen van de Fietsersbond voor een fietsvriendelijke inrichting van de wijk enthousiast ontvangen. Op 16 februari kwamen zo’m 30 bewoners bijeen in De Markt op het Admiraalsplein, die duidelijk voor hun mening uitkwamen aan de hand van deze powerpoint-presentatie.

Fietsvriendelijke krachtwijk Wielwijk Dordrecht Fietsersbond Wijken voor de Fiets

De Fietsersbond adviseert de gemeente Dordrecht om o.a. de volgende maatregelen te nemen:

  • Scheiden van auto’s en fietsers door aanleg van vrijliggende fietspaden langs de ontsluitingswegen. De fietspaden vervangen de huidige krappe fietsstroken.
  • Maak de scholen uitstekend bereikbaar voor lopende en fietsende scholieren, en zorg voor voldoende goede stallingsmogelijkheden.
  • Zorg ook voor voldoende fietsstallingen bij huizen, winkels en sportvoorzieningen.
  • Maak van de Zuidendijk een fietsstraat, waar fietsers gastheer zijn en auto’s te gast. Zo wordt deze mooie route – die voornamelijk door recreanten wordt gebruikt – ook voor andere groepen fietsers interessant.
  • Trek het tweerichtingenfietspad tussen de Patersweg en de Kotterstraat – dat aangelegd wordt in het kader van de reconstructie van de Laan der Verenigde Naties – direct door langs de Karel Doormanweg tot aan de ring rond het Admiraalsplein. Dat voorkomt dat fietsers 3 maal oversteken waar 1 maal kan volstaan.
  • Leg een aantal rotondes aan op de ring rond het Admiraalsplein: rotondes halen de snelheid uit het verkeer en bovendien hebben fietsers voorrang.
  • Let op de inrichting van het Admiraalsplein en de potentiele conflicten tussen voetgangers en fietsers.
  • Verbeter ook de fietsroutes van en naar de wijk, met name in Krispijn, Crabbehof en Amstelwijck.

Bewoners maken zich met name zorgen over het ‘halve’ fietspad langs de Karel Doormanweg en de befietsbaarheid van het Admiraalsplein, zo bleek vorige week.

Bewoners wordt gevraagd om vooral zelf het goede voorbeeld te geven: pak de fiets voor bestemmingen dichtbij huis, de auto kan gerust een dag blijven staan. 

Naar aanleiding van de bijeenkomst met de klankbordgroepworden de aanbevelingen op enkele punten aangescherpt, waarna de Nota van aanbevelingen zal worden aangeboden aan de gemeente Dordrecht. Naar verwachting zal dit in april plaatsvinden.

Categorieën