Bezwaar tegen wegknippen fiets gegrond verklaard

Oproep Fietsersbond werpt vruchten af
De gemeente Amsterdam moet de schade betalen aan een fietser, wier fiets werd weggeknipt door de gemeente. Dit heeft de gemeente Amsterdam besloten. De betrokken fietser tekende bezwaar aan tegen het wegknippen van haar fiets die vast stond aan een brugleuning bij Station Sloterdijk in Amsterdam.
De bezwaarcommissie van de gemeente oordeelde dat de dusdanig geparkeerde fiets geen ‘hinderlijke en aldus spoedeisende situatie’ opleverde. De gemeente had de eigenares dus de kans moeten geven haar fout te herstellen. De Fietsersbond, die sinds juli actie voert tegen het ‘illegale’ wegknipbeleid van gemeenten, is blij met deze uitspraak. “Hier kunnen ook andere gedupeerden, en zeker die in Amsterdam, zich op beroepen. Maar nog belangrijker is dat gemeenten hierdoor stoppen met het wegknippen van fietsen die geen hinder of gevaar opleveren. Ik hoop dat ze in plaats daarvan gaan zorgen voor voldoende goede fietsenrekken”, aldus Bernhard Ensink, directeur van de Fietsersbond.

De Fietsersbond riep deze zomer fietsers op bezwaar te maken tegen het onrechtmatig wegknippen van hun fietsen. Fietsers uit het hele land vulden de modelbezwaarschriften op de website van de Fietsersbond in en stuurden ze naar hun gemeente. Velen krijgen een standaard afwijzing van hun gemeente terug. Deze fietsers kunnen vervolgens in beroep gaan tegen de afwijzing. In andere gemeenten kregen fietsers geen beschikking, waardoor ze ook geen bezwaar aan kunnen tekenen. De Fietsersbond adviseerde om dan maar aangifte van fietsdiefstal te doen bij de politie. Die politie bleek vervolgens in een aantal gevallen niet bereid om die aangifte op te nemen. De burger is hiermee volstrekt rechteloos tegen een illegaal opererende overheid. De Fietsersbond verzamelt al deze feiten en wil in januari de klachten deponeren bij relevante partijen als Ombudsman en Tweede Kamer.

Categorieën