Bijna alle fietsers ’s nachts onder invloed

Amstel Radler

Op uitgaansavonden heeft na één uur ’s nachts bijna 90 procent van de fietsers alcohol gedronken. En bijna 70 procent heeft te veel gedronken om aan het verkeer te mogen deelnemen. Dat blijkt uit een blaastestonderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). 

Op twee donderdagavonden en twee zaterdagavonden in de uitgaansgebieden van Den Haag en Groningen kregen 914 fietsers het verzoek mee te werken aan een blaastest. Ongeveer een kwart wilde niet blazen. Van degenen die wel meewerkten, bleek een overgrote meerderheid ’s nachts onder invloed van alcohol.

Teveel gedronken
Om zes uur ’s middags had nog maar 7,7 procent van de fietsers alcohol in het bloed. ’s Nachts na één uur was dat percentage omhooggeschoten naar 89 procent. En de meeste fietsers – 68 procent – bleken te veel te hebben gedronken.Veel fietsers weten niet dat ze met een alcoholpromillage van 0,5 in hun bloed niet meer aan het verkeer mogen deelnemen. Het gemiddelde promillage van alle deelnemers lag met 0,75 ruim boven het toegestane 0,5. Er bleken geen verschillen te zijn tussen beide steden. ’s Middags is er overigens niets aan de hand. Geen enkele fietser overschrijdt dan de wettelijke grens.

Ziekenhuis
Het is voor het eerst dat alcoholgebruik onder fietsers daadwerkelijk is gemeten. Eerder was uit onderzoek van de SWOV (Twisk en Reuring) duidelijk geworden dat veel fietsers die met een ongeluk in het ziekenhuis terechtkomen alcohol had gedronken, met name in de weekendnachten. Dick de Waard, onderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen: ‘Nu blijkt dus dat bijna alle fietsers op uitgaansavonden gedronken hebben, niet alleen degenen die een ongeluk krijgen.’

Wat dan?
Bij veel fietsers is onbekend dat ze met een promillage van 0,5 of meer niet aan het verkeer mogen deelnemen. De Waard: ‘De vraag is ook wat dan? Je wilt uiteraard niet dat ze in de auto stappen. Je kunt zeggen neem liever een taxi, of ga lopen, hoewel dat officieel ook niet mag. Het is in ieder geval duidelijk dat automobilisten die in de nacht door de stad rijden, alert moeten zijn als ze fietsers tegen komen.’

 

Categorieën

Karin broer

Karin Broer

Freelance redacteur van de Vogelvrije Fietser