Biken met Ban Ki-Moon

Wie afgelopen vrijdag langs het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York fietste, zal zijn ogen niet geloofd hebben. Een groep van meer dan veertig strak in het pak stekende VN-ambassadeurs vertrok daar voor een fietstochtje aangemoedigd door de secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon. De tocht werd georganiseerd door de Nederlandse vertegenwoordiger bij de VN Herman Schaper in samenwerking met de Dutch Cycling Embassy.

Ban had zich al eerder uitgesproken als voorstander van de fiets. “Vorig jaar zei ik in een toespraak over gezondheid dat fietsen goed zijn voor het lichaam en voor onze planeet. De volgende dag noemde een weblog mij ‘de nieuwste pleitbezorger voor de fiets’. Ik ben blij met die benaming.” De secretaris-generaal – die door een handblessure niet zelf kon meefietsen – benadrukte dat de fiets onmisbaar onderdeel is van duurzamere mobiliteit. “Ik zie liever fietsen en fietsers hier dan de benzineslurpende limousines en SUV’s die we bij de VN gebruiken.” Wel is de fiets volgens Ban slechts één van de oplossingen. “Onze uitdaging ligt in het inzetten van duurzame energie voor treinen, vliegtuigen, bussen en boten.”

De fietstocht is onderdeel van de aanloop naar de Rio+20-conferentie die eind deze maand in Rio de Janeiro wordt gehouden. Op deze conferentie staat duurzame ontwikkeling centraal. Demissionair staatssecretaris Joop Atsma (IenM) en de Dutch Cycling Embassy willen de fiets hier presenteren als oplossing voor duurzame mobiliteit.

Lees ook: Fietsen in New York

Samen fietsen we beter!

Word lid