Fietsersblog

Blinde ambitie voor de fiets!

Het stof van de gemeentelijke coalitieonderhandelingen begint zo langzamerhand weer neer te dalen. Tijd voor de FB om de balans op te maken. Hoe ambitieus zijn de nieuwe colleges op het gebied van de fiets? Kunnen we spreken van een schaalsprong voor de fiets in gemeentelijk Nederland? Eerlijkheid gebied te zeggen dat niet alle coalitieprogramma’s tegen het licht werden gehouden maar het antwoord op deze vraag bleek desondanks unaniem negatief. De maatregelen die in de programma’s zijn aangekondigd zijn vaak ‘business as usual’ en hebben weinig te maken met een grootschalige verbetering van de positie van de fiets. Desondanks staat in vrijwel alle programma’s dat de gemeenten het fietsbeleid ambitieus in willen zetten.

Dit geeft een interessant dilemma voor de Fietsersbond. Want kun en wil je als Fietsersbond wel tegen ambitieus fietsbeleid ageren? Probleem is voornamelijk dat het woord ambitieus in de coalitieprogramma;s slechts marginaal verder ingevuld wordt. En het woord ‘ambitieus’ wordt natuurlijk pas betekenisvol op het moment dat het echt van inhoud voorzien wordt. Onduidelijk is of de schrijvers van de coalitieprogramma’s wel ambitieus zijn en nog zoeken naar goede ideeën of dat het woord ambitieus onterecht gebruikt is. Misschien ontbrak het zicht op goede oplossingen? Gelukkig heeft de Fietsersbond vele ideeën over hoe een schaalsprong voor de fiets tot stand kan komen en is hulp dan ook om de hoek te vinden. Dus: Wethouders met ambitie op zoek naar goede ideeën: neem contact op met Wim Bot.

Voor alle anderen: zonder een verdere inhoudelijk invulling van de term ambitieus is er mijn inziens vooral sprake van blinde ambitie. En daar, dat moge duidelijk zijn, is de Fietsersbond geen voorstander van.

Categorieën

Saskia Kluit

Saskia Kluit

Directeur

Fietsgeluk is samen met mijn familie op pad. Mijn moeder op de e-bike, met mijn man op de tourfiets en met mijn zonen op de OV-fiets. Ik zet me in voor fietsgeluk voor alle fietsers in Nederland. Jong, oud, snel of rustig aan: ik wil van Nederland een fietsland maken waar iedereen op alle uren van de dag lekker kan fietsen. Enorm trots ben ik op de Fietsvisie 2040 waarmee we ons als vooruitstrevende club op de kaart zetten. Maar nog trotser ben ik op onze vrijwilligers: mensen die zich inzetten voor beter en veiliger fietsen in Nederland.