Boodschappen doen op de fiets is hip!

Van mijn energieleverancier (wat een rotwoord) krijg ik een aanbieding voor een "fietskrat". Leontien Zijlaard-van Moorsel heeft er ook al eentje. Ze schrijven "[…] is fan van duurzaam, dus van fietsen. En omdat wij het gebruik van de fiets stimuleren, hebben wij speciaal voor u een unieke fietskrat laten maken". Het lijkt meer op een supermarktmandje op wielen. "Met een simpele handeling haalt u het FietsKrat van uw bagagedrager of stuur en heeft u in de winkel uw eigen boodschappenkarretje." Bij onze AH hebben ze ook al van die mandjes op wielen waarmee iedereen door de supermarkt loopt te sleuren: ik noem ze sleurmandjes. Op vakantie in het buitenland heb ik dit nieuwe model eerder gezien, maar dan zonder haken voor de bagagedrager.

boodschappen doen op de fiets

Fietskratten zijn hip! Als je op het woord fietskrat googelt vliegen de kratten die je op je fiets kunt monteren je om de oren. Van een gewone plastic kratjes die je met je snelbinders achterop vastzet, tot prachtige nostalgische bakkersmanden, die je tot voor kort alleen op oude zwartwit foto’s tegenkwam. De term ‘Fietskrat’ is zelfs opgewaardeerd tot een productnaam met een eigen website.

Maar op zich heeft de actie van mijn energieleverancier een vriendelijke boodschap: doe je boodschappen op de fiets ipv met de kofferbak. Zelf heb ik al jaren fietstassen die vast achterop mijn fiets zitten. Die zijn niet (meer) hip, maar fietsen was ook al heel lang niet hip en daar heb ik me nooit wat van aangetrokken. Mijn boodschappen passen altijd makkelijk in de tassen en ze gaan lang mee.

Veel mensen zeggen een auto ‘nodig’ te hebben om de dagelijkse/wekelijkse boodschappen te doen. Daar kan ik me iets bij voorstellen als je erg ver van de winkels woont, op het platteland misschien. Maar ik heb mijn hele leven in de stad gewoond en zie toch dagelijks buren met de auto op en neer naar de dichtsbijzijnde supermarkt scheuren en met een tasje boodschappen terugkomen. Het gemak dient de mens, maar voelt dat echt gemakkelijk?

Veel mensen doen de boodschappen in 1 keer voor de hele week, met de auto. Ze rijden naar de vaste supermarkt en komen dan met een kofferbak vol thuis. Als je met de fiets gaat, is het makkelijk en leuk om langs de plaatselijke winkels te rijden en daar je boodschappen te doen. Het economisch voordeel van dat fietsritje is van onschatbare waarde. Een kisten- en krattenfabriek in Halfweg kreeg landelijke bekendheid met de slogan die vanaf de snelweg te lezen was: "Al een vat, kist of krat van de phoenix gehad?". Ik zou die slogan willen gebruiken voor nieuw economisch fietsverkeer: "Al een fietskrat, -mand of -tas voor de boodschappen gehad?"

Ab Stammeshaus. webmaster Fietsersbond

Categorieën