Breda trekt stallingsverbod in

De gemeente Breda trekt het verbod om fietsen te stallen in de binnenstad van Breda in. De Fietsersbond had eerder met succes beroep aangetekend tegen dit verbod. Ook de rechter vond het verbod destijds onvoldoende onderbouwd.

Het door de burgemeester aangevoerde probleem van bereikbaarheid van de binnenstad voor de brandweer werd door zijn eigen brandweercommandant in Binnenlands Bestuur tegen gesproken.

Nu kiest Breda voor investeren in fietsparkeren. De bewaakte stallingen in het gebied worden gratis en de gemeente onderzoekt de mogelijkheden om de onbewaakte stalllingscapaciteit fors uit te breiden. De gemeente kiest dus nu voor faciliteren van de vraag in plaats van verbieden. Uit tellingen van de Fietsersbond was al gebleken dat er feitelijk een groot tekort aan stallingsplaatsen in de binnenstad is.

Het Bredase voorbeeld illustreert dat gemeentes soms onnodig snel grijpen naar het middel van fietsparkeerverboden. Gemeentes Apeldoorn en Groningen tonen aan hoe met faciliterend fietsparkeerbeleid een voor voetgangers en fietsers aantrekkelijke binnenstad kan worden gerealiseerd.

Categorieën