Broekpolderweg eindelijk weer goed voor fietsers

Het door het meldpunt ‘Mijn slechtste Fietspad’ van de Fietsersbond uitgeroepen ‘slechtste fietspad van Nederland’ heeft na jaren een ware metamorfose ondergaan. Op 9 februari is de vernieuwde Broekpolderweg tussen Vlaardingen en Maassluis officieel in gebruik genomen.

De wethouders van Midden-Delfland, Maassluis en Vlaardingen, de directeur Wegen en Verkeer van Rijkswaterstaat Zuid-Holland, Hugo van der Steenhoven van de Fietsersbond en andere betrokkenen en belangstellenden fietsten over de weg om zelf de veranderingen te ondervinden. Scholieren die voorbij fietsten werden getrakteerd op een gratis pannenkoek.

Jarenlang was het een klinkerweg met een wegdek vol kuilen, bulten en gaten. Met vele valpartijen, schade aan fietsen en klachten op het Fietsersbond meldpunt als gevolg. Bovendien was de weg onveilig door hard rijdende auto’s en een onduidelijke scheiding van auto- en vrachtverkeer en fietsers. De afgelopen maanden is er gewerkt aan een veiliger en comfortabele weg voor fietsers en automobilisten. Voor fietsers zijn aan beide kanten van de weg aparte, in rood geasfalteerde stroken gemaakt die de ruimte voor de fiets duidelijk markeren. Er zijn voor auto’s snelheidsremmende verkeersdrempels aangelegd. Deze drempels zijn geaccentueerd met reflecterende paaltjes. Ook het gebruik van klinkers in het midden van de weg dwingt auto’s rustiger te rijden.

Om rustiger rijgedrag verder te bevorderen, vraagt de Fietsersbond de wegbeheerders een passende maximum snelheid op de Broekpolderweg in te stellen. Wanneer bijvoorbeeld een trajectcontrole van 30 km per uur wordt ingesteld, zal sluipverkeer bovendien niet zo snel deze route nemen.

Het opknappen van de Broekpolderweg is voltooid door gezamenlijke inspanningen van de Fietsersbond, Rijkswaterstaat Zuid-Holland, de gemeenten Vlaardingen, Midden-Delfland en Maassluis, en de Zuid-Hollandse netwerkorganisatie BEREIK!

Foto’s: Rinie Boon

Categorieën