Provinciale Staten

ChristenUnie beste fietspartij van Noord-Holland

De ChristenUnie heeft van alle deelnemende partijen aan de provinciale verkiezingen in Noord-Holland de beste plannen voor de fiets. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Fietsersbond. De ChristenUnie wordt op enige afstand gevolgd door D66 en GroenLinks. PVV, Denk en 50PLUS hebben weinig over de fiets te melden.

Noord-Holland
Noord-Holland

Het programma van de ChristenUnie is zelfs een van de beste programma’s van heel Nederland. Opvallend is dat veel partijen goed scoren op ambitie voor de fiets. De ChristenUnie wil 25% meer fietsgebruik in 2025, 20.000 nieuwe stallingsplekken bij stations, altijd een deelfiets bij elk trein-of busstation en 50% minder verkeersslachtoffers.

Belangrijke rol

Hoewel het meeste fietsbeleid door gemeenten gemaakt wordt, zijn de provinciale verkiezingen niet onbelangrijk voor de fietser. “Fietspaden houden niet op bij de gemeentegrens, ” aldus René Rood van de Fietsersbond. “Ook de provincie heeft een belangrijke rol in het stimuleren van fietsen, onder meer door het aanleggen van doorfietsroutes en het geven van fietsprojectsubsidies aan de gemeenten. Fietsvriendelijke partijen kunnen dan ook een wereld van verschil maken.”

Resultaten per thema

Noord-Holland

Geen stemadvies

Rood benadrukt dat de Fietsersbond geen stemadvies geeft. “Het blijven beloftes, en je maakt je keuze natuurlijk niet alleen op basis van het fietsbeleid, maar het is volgens ons wel een belangrijke factor om rekening mee te houden.  Goed fietsbeleid houdt de provincie groen, leefbaar én bereikbaar.”

Voor de inventarisatie werden alle beschikbare verkiezingsprogramma’s beoordeeld op onder meer budget, ambitie en verkeersveiligheid. Van Code Oranje en Nida was niet op tijd een verkiezingsprogramma beschikbaar.

Categorieën