Provinciale staten

ChristenUnie beste fietspartij van Zeeland

De ChristenUnie heeft van alle deelnemende partijen aan de provinciale verkiezingen in Zeeland de beste plannen voor de fiets. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Fietsersbond. De ChristenUnie wordt op enige afstand gevolgd door de SGP en de Partij voor de Dieren. Denk, PVZ, Forum voor Democratie en de SP hebben weinig over de fiets te melden.

Zeeland
Zeeland

De ChristenUnie wil 25% meer fietsgebruik in 2025, aanleg van snelfietsroutes en meer aandacht voor snelle fietsers. Vergeleken met andere provincies is de aandacht voor de fiets in Zeeland beperkt. Geen enkele partij wist het predikaat ‘Uitstekend’ te verdienen.

Belangrijke rol

Hoewel het meeste fietsbeleid door gemeenten gemaakt wordt, zijn de provinciale verkiezingen niet onbelangrijk voor de fietser. “Fietspaden houden niet op bij de gemeentegrens, ” aldus Flip Nieuwenhuize van de Fietsersbond. “De provincie heeft een belangrijke rol in het zorgen voor verkeersveiligheid. Met name het aanleggen en verbeteren van fietspaden langs provinciale wegen is een belangrijk middel. Ook het stimuleren van fietsen, zowel voor woon-werkverkeer als voor toeristen is bij uitstek een provinciaal thema. Het aanleggen van goede fietsverbindingen tussen de Zeeuwse gemeenten, goede voorzieningen richting Zeeuws-Vlaanderen en het realiseren van bewaakte fietsenstallingen langs de kust kunnen hierbij voor veel minder autogebruik zorgen. Fietsvriendelijke partijen kunnen dan ook een wereld van verschil maken.”

Resultaten per thema

Zeeland

Geen stemadvies

Woordvoerder benadrukt dat de Fietsersbond geen stemadvies geeft. “Je maakt je keuze natuurlijk niet alleen op basis van het fietsbeleid, maar het is volgens ons wel een belangrijke factor om rekening mee te houden.  Goed fietsbeleid houdt de provincie groen, leefbaar én bereikbaar.”

Voor de inventarisatie werden alle beschikbare verkiezingsprogramma’s beoordeeld op onder meer budget, ambitie en verkeersveiligheid.

Categorieën