ChristenUnie, D66 en GroenLinks beste fietspartijen in Utrecht

De ChristenUnie, D66 en GroenLinks hebben van alle deelnemende partijen aan de provinciale verkiezingen in Utrecht de beste plannen voor de fiets. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Fietsersbond. De partijen besteden alle drie veel aandacht aan de fiets en er is geen duidelijke winnaar aan te wijzen.

In de provincie Utrecht pleiten veel partijen voor de aanleg van snelfietsroutes. Opvallend is dat er vergeleken met andere provincies relatief veel aandacht is voor de (fiets)verkeersveiligheid. Zo willen GroenLinks en D66 snelheidsverlaging op provinciale wegen. De ChristenUnie wil inzetten op snelfietsroutes rond Amersfoort, Hilversum, Utrecht, Veenendaal en Woerden. GroenLinks wil uitvoering en uitwerking van een Actieplan Fiets, onder meer door goede fietsverbindingen rond de Uithof in alle windrichtingen en een betere aansluiting van het fietsnetwerk op het ov-netwerk. D66 wil eerst investeren in de fiets en duurzame mobiliteit voordat autowegen worden aangelegd en/of verbreed.

Hoewel het meeste fietsbeleid door gemeenten gemaakt wordt, zijn de provinciale verkiezingen niet onbelangrijk voor de fietser. “Fietspaden houden niet op bij de gemeentegrens, ” aldus Jan Krijger van de Fietsersbond. “Ook de provincie heeft een belangrijke rol in het stimuleren van fietsen, onder meer door het aanleggen van snelfietsroutes. Fietsvriendelijke partijen kunnen dan ook een wereld van verschil maken.”

Geen stemadvies

Krijger benadrukt dat de Fietsersbond geen stemadvies geeft. “Je maakt je keuze natuurlijk niet alleen op basis van het fietsbeleid, maar het is volgens ons wel een belangrijke factor om rekening mee te houden.  Goed fietsbeleid houdt de provincie groen, leefbaar én bereikbaar.”

Voor de inventarisatie werden alle beschikbare verkiezingsprogramma’s beoordeeld op onder meer budget, ambitie en verkeersveiligheid.

Classificatie

Top

D66, GroenLinks, ChristenUnie

Middelmatig

SP, SGP, PvdA, PvdD

Onvoldoende

CDA, VVD, PVV, 50plus

Categorieën