Cycle Fridays – Fiets Vrijdagen in Londen

De London Cycling Campain, een organisatie die al dertig jaar het fietsen in Londen promoot, organiseert vanaf 14 augustus een serie Fiets Vrijdagen. Vanuit de buitenwijken van Londen, vertrekken een aantal groepen per fiets naar het werk in de London City. Londonaren zijn soms een beetje huiverig om op de fiets te stappen, dus onder begeleiding van ervaren fietsers kunnen ze wennen aan de route. De begeleider checkt of de fiets in orde is en geeft onderweg tips over het fietsen en de route. Aan het einde van de dag fietsen de mensen alleen de terugtocht.

Het gebruik van de fiets om naar het werk te komen is in Engeland en zeker in de miljoenenstad Londen, minder ‘normaal’ als in Nederland. Maar de situatie is ook vergelijkbaar. De Randstad is qua oppervlakte, bevolkingsaantal en bebouwing vergelijkbaar met Greater London. Met name voor de afstand van 20 kilometer pakken toch veel mensen de auto, in plaats van de fiets. Daardoor ontstaan de files, die we elke dag op vaste plekken zien ontstaan, terwijl de fiets een uitstekend en gezond alternatief is voor het filerijden. Met het project Fiets Filevrij proberen verschillende overheden, in samenwerking met de Fietsersbond, het alternatief van de fiets een comfortabele route te bieden, waardoor het makkelijker is de fiets te laten staan.

In Apeldoorn werd in juni j.l. een gezamelijke fiets-naar-het-werk-tocht gereden, die vergelijkbaar is met de Londense Cycling Fridays. De actie, met medewerking van fietsvedette Leontien Zijlaard – van Moorsel, was een groot succes. Klik hier voor meer informatie over de actie.

Want zeg nou zelf: Fiets naar je werk, dat is gezonder en vooral leuker!

Links:
Nieuwsbericht op BBC
London Cycle Campain website
Kies uit 6 routes op Transport for London Op deze website kun je ook een fietsroute plannen (zie ondertaande afbeelding als voorbeeld)
Fiets Filevrij
Plan je route met de Fietsrouteplanner van de Fietsersbond


Afbeelding: Route Planner Transport for London

Categorieën