Provinciale verkiezingen

D66 beste fietspartij van Drenthe

D66 heeft van alle deelnemende partijen aan de provinciale verkiezingen in Drenthe de beste plannen voor de fiets. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Fietsersbond. D66 wordt op korte afstand gevolgd door de ChristenUnie en de VVD. Denk, PVV en Forum voor Democratie hebben weinig over de fiets te melden.

Drenthe
Drenthe

Vergeleken met andere provincies is de aandacht voor de fiets in Drenthe beperkt. Er is geen enkele partij die het predicaat ‘Uitstekend’ verdient. Verbetering van het recreatieve netwerk plus aanleg van snelfietspaden zijn de belangrijkste onderwerpen in Drenthe.

Belangrijke rol

Hoewel het meeste fietsbeleid door gemeenten gemaakt wordt, zijn de provinciale verkiezingen niet onbelangrijk voor de fietser. “Fietspaden houden niet op bij de gemeentegrens, ” aldus Gert Oostergetel van de Fietsersbond. “Ook de provincie heeft een belangrijke rol in het stimuleren van fietsen, onder meer door het aanleggen van snelfietsroutes. En de provincie Drenthe speelt een belangrijke regierol in de discussie over voorrang voor fietsers op rotondes. De meeste gemeenten in Drenthe hebben nog steeds een beleid dat afwijkt van de landelijke richtlijnen. Fietsvriendelijke partijen kunnen dan ook een wereld van verschil maken. ”

Resultaten per thema

Drenthe

Geen stemadvies

Oostergetel benadrukt dat de Fietsersbond geen stemadvies geeft. “Je maakt je keuze natuurlijk niet alleen op basis van het fietsbeleid, maar het is volgens ons wel een belangrijke factor om rekening mee te houden. Goed fietsbeleid houdt de provincie leefbaar, gezond, groen én bereikbaar.”

Voor de inventarisatie werden alle beschikbare verkiezingsprogramma’s beoordeeld op onder meer budget, ambitie, snelfietsroutes, fietsvoorzieningen bij OV-knooppunten, verkeersveiligheid en recreatief fietsnetwerk.

Categorieën