Provinciale staten

D66 beste fietspartij van Zuid-Holland

D66 heeft van alle deelnemende partijen aan de provinciale verkiezingen in Zuid-Holland de beste plannen voor de fiets. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Fietsersbond. D66 wordt op de voet gevolgd door de SP. GroenLinks en PvdA, de toppers van vier jaar geleden, volgen op enige afstand. Nida, Denk, Forum voor Democratie en de PVV hebben weinig over de fiets te melden.

Zuid-Holland
Zuid-Holland

Het belangrijkste onderwerp in Zuid-Holland is de aanleg van snelfietsroutes. D66 en GroenLinks hebben hier de meeste aandacht voor. De SP scoort goed op verkeersveiligheid, terwijl PvdA en SGP het best scoren met plannen om de fiets te combineren met openbaar vervoer en auto. D66 wil structureel extra middelen voor de fiets vrijmaken, zodat de fiets een veilig en aantrekkelijk alternatief is op afstanden tot 30 kilometer.

Belangrijke rol

Hoewel het meeste fietsbeleid door gemeenten gemaakt wordt, zijn de provinciale verkiezingen niet onbelangrijk voor de fietser. “Fietspaden houden niet op bij de gemeentegrens, ” aldus Marien Vermeer van de Fietsersbond. “Ook de provincie heeft een belangrijke rol in het stimuleren van fietsen, onder meer door het aanleggen van snelfietsroutes. Fietsvriendelijke partijen kunnen dan ook een wereld van verschil maken.”

Resultaten per thema

Zuid-Holland

Geen stemadvies

Vermeer benadrukt dat de Fietsersbond geen stemadvies geeft. “Je maakt je keuze natuurlijk niet alleen op basis van het fietsbeleid, maar het is volgens ons wel een belangrijke factor om rekening mee te houden.  Goed fietsbeleid houdt de provincie groen, leefbaar én bereikbaar.”

Voor de inventarisatie werden alle beschikbare verkiezingsprogramma’s beoordeeld op onder meer budget, ambitie en verkeersveiligheid. Van Code Oranje was niet op tijd een verkiezingsprogramma beschikbaar.

Categorieën