Zoveel mogelijk mensen moeten kunnen fietsen in Nederland

De Fietsersbond doet mee met City Deal Fietsen voor Iedereen

Lancering City Deal Fietsen voor Iedereen

Iedereen die wil, moet op de fiets kunnen stappen. Dat betekent dat mensen toegang moeten hebben tot een goede, veilige en passende fiets; en de vaardigheden moeten hebben om veilig te kunnen fietsen. Daar zetten gemeenten, bedrijven, maatschappelijke partners en het kabinet zich voor in. Op maandag 9 oktober heeft ook de Fietsersbond de City Deal Fietsen voor Iedereen ondertekend.

De City Deal is een samenwerking tussen veertien gemeenten, drie ministeries, twee bedrijven en zes maatschappelijke partners, waaronder BOVAG, ANWB en de Fietsersbond. Het doel van de samenwerking is om iedereen in Nederland die dat wil de kans te geven om een fiets te hebben en te kunnen fietsen.

“Fietsen lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet voor iedereen“, aldus Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond. Maar liefst 20% van de mensen fietst nooit of bijna nooit. Een deel hiervan, onder wie kinderen, heeft moeite om het fietsen zich eigen te maken. Bijvoorbeeld omdat ze nooit geleerd hebben om te fietsen van hun ouders die zelf dit ook nooit hebben geleerd, het niet gewend zijn, of omdat ze een fiets en het onderhoud ervan niet kunnen betalen.

“De Fietsersbond vindt dat iedereen het recht heeft op fietsen, ongeacht waar je wieg heeft gestaan. De fiets geeft je meer mogelijkheden om te werken en naar de school van jouw keuze te gaan’’, zegt van Garderen.

Heel Utrecht Fiets - inzamelactie fietsen
Heel Utrecht Fietst

De Fietsersbond werkt lokaal al aan projecten waarbij fietsen worden ingezameld, opgeknapt en beschikbaar worden gesteld. Zo is bijvoorbeeld het project Heel Utrecht Fietst, waar de afdeling Fietsersbond Utrecht aan bijdraagt, een groot succes. Een dergelijk project willen we graag op meer plaatsen uitvoeren. De financiële middelen en kennis die met deze City Deal Fietsen voor Iedereen beschikbaar komt, zet de Fietsersbond in om vrijwilligers op andere plekken in het land te ondersteunen en te stimuleren. Zodat we meer mensen op de fiets krijgen, ook mensen die nog geen of nauwelijks ervaring hebben met de fiets en/of de fiets vrijwel niet gebruiken.

Voor de komende vier jaar is in totaal bijna drie miljoen euro beschikbaar voor projecten in wijken, steden en landelijk gebied voor het stimuleren van het hebben en kunnen fietsen. Lees hier het persbericht over de City Deal Fietsen voor Iedereen.

Categorieën