De Fietsersbond: “een niet te onderschatten club”

Een onderdeel van het NRC Handelsblad van donderdag 25 augustus was een uitgave van het Rijksmuseum met de titel “Rijksmuseumnieuws”, een nieuwsblad over de vorderingen van de verbouwing van het Rijksmuseum in Amsterdam. De uitgave heeft als ondertitel de leus “Daar fiets je voor om” in roze letters meegekregen. Middenin treffen we een tekening aan van het Rijksmuseum en de bijgebouwen en tuin, met verklarende tekst.

De tekening laat zien wat het nieuwe Rijksmuseum, dat volgens de laatste planning in 2013 zijn deuren zal openen, voor ons in petto heeft. In het midden van de tekening komt een fietsertje onder de onderdoorgang van het Rijks. Een tekst wijst met een pijltje op de onderdoorgang die de ‘Achilleshiel’ van het gebouw wordt genoemd. “Volgens de Fietsersbond (een niet te onderschatten club) komen hier dagelijks 13.000 fietsers doorheen”.

Detail van de tekening van Jan Rothuizen

Deze tekst in deze tekening wijst op het conflict over de bestemming van de onderdoorgang van het Rijksmuseum als fietsdoorgang, zoals dit voor de verbouwing jarenlang zo is geweest.

In dezelfde krant kunnen we in het commentaar van H.J.A. Hofland in het Cultureel Supplement lezen dat “De Amsterdamse burgeroorlog is hervat.” Hofland legt uit waar deze burgeroorlog om draait: “Wel of geen fietsers in het tunneltje onder het Rijksmuseum? Lang hebben de fietsers geloofd dat eens de dag zou aanbreken waarop ze weer door het magistrale halletje van het ene stadsdeel naar het andere zouden kunnen rijden.”
Hij geeft ons ook inzicht in de nieuwste plannen van het Rijksmuseum voor het tunneltje: “Maar nu heeft directeur Wim Pijbes een nieuw plan. Geen fietsers, deze prachtige ruimte moet gereserveerd worden voor culturele evenementen. En bovendien, als het tunneltje weer voor het fietsverkeer zou worden geopend, brengt dat allerlei gevaren met zich mee: gedrang in het spitsuur, aanrijdingen, gewonden.”

Hofland heeft geen behoefte aan een fietsdoorsteek, sinds zijn laatste fiets is gejat beschouwt hij zich niet meer als fietser. Hij maakt zich in zijn commentaar sterk voor een bestemming als muziektunneltje, ja zelfs een “Concertgebouw voor de straatmuziek”.

Categorieën