Direct naar inhoud

De Fietsersbond introduceert de Paaltjesmelder

Gepubliceerd op:

Paaltjes: ze zijn bedoeld om auto’s van het fietspad te houden, maar in de praktijk zorgen ze juist voor gevaar voor fietsers. Elk jaar raken duizenden fietsers gewond door een botsing met een paaltje. Daarom lanceert de Fietsersbond de Paaltjesmelder: een functie binnen de app Toertje en op fietsersbond.nl waarmee fietsers eenvoudig een paaltje op het fietspad kunnen melden.

‘Paaltjes zorgen jaarlijks voor veel ernstige ongelukken met blijvende impact op de slachtoffers. Paaltjes die vaak helemaal niet nodig zijn,’ zegt Jaap Kamminga, strategisch beleidsadviseur van de Fietsersbond. ‘Daar iets aan doen begint met weten waar die paaltjes staan. Dat gaan we nu in kaart brengen – met hulp van alle fietsers in Nederland.’ Alle meldingen worden zichtbaar op een kaart. Die kaart gebruikt de Fietsersbond om gemeenten aan te sporen tot actie: paaltjes weghalen, aanpassen of vervangen.

  • Paaltjesmelder: meld een paaltje!

    Met de nieuwe Paaltjesmelder van de Fietsersbond kunnen fietsers eenvoudig melden waar paaltjes op het fietspad staan.

Paaltjes belemmeren ook toegankelijkheid

Paaltjes op fietsroutes zijn vaak slecht zichtbaar, verkeerd geplaatst of voldoen niet aan de richtlijnen. Dat leidt tot botsingen, valpartijen en gevaarlijke uitwijkmanoeuvres. Zeker bij slecht zicht – zoals in het donker of bij regen – of in onbekend gebied kunnen paaltjes verraderlijk zijn. Bovendien maken ze fietsroutes ontoegankelijk voor mensen met een aangepaste fiets, zoals een handbike of driewielfiets. Daarmee vormen ze niet alleen een risico, maar ook een obstakel voor inclusieve mobiliteit. Fietsroutes moeten veilig en toegankelijk zijn voor iedereen.

Hoe werkt het?

Zie je een paaltje op je route? Meld het via paaltjesmelder.fietsersbond.nl of in de app Toertje. De Fietsersbond verzamelt de meldingen en deelt ze met gemeenten en wegbeheerders. Lokale afdelingen van de Fietsersbond zetten zich in om te zorgen dat gemelde paaltjes worden verwijderd of aangepast. Zo werken we samen aan veiligere en toegankelijke fietspaden.

Wist je dat?

96% van de paaltjes… voldoet niet aan inleidende markering. Deze markering begint op minimaal 10 meter voor de paal

73% van de paaltjes… heeft überhaupt geen markering

64% van de paaltjes… voldoet niet aan de diameter van ten minste 14 cm

Deze cijfers komen uit onderzoek van de Fietsersbond (2022) onder ruim 400 plaatsen in Nederland.

Een lijst met artikelen

Deel deze pagina