Actie

De pont bij Nieuwer ter Aa moet blijven

Petitie voor behoud van de pont tussen Breukelen en Nieuwer ter Aa

Veerpont Nieuwer Ter Aar

Rijkswaterstaat wil na 130 jaar het fiets/voetveer tussen Breukelen en Nieuwer ter Aa uit de vaart nemen. Dat is slecht voor bewoners en recreatieve fietsers en wandelaars. De Fietsersbond wil samen met andere organisaties dat de pont blijft of dat er een goed alternatief komt.

De FietsersbondWandelnetTe VoetVrienden van de VoetverenLandelijk Fietsplatform en Actiecomité “Laat ons niet zwemmen” voeren gezamenlijk actie tegen de opheffing van de pont over het Amsterdam-Rijnkanaal. Ze zijn een petitie gestart om minister Mark Harbers op andere gedachten te brengen. “Met hun handtekening laten de fietsers en wandelaars zien dat ze hartstikke boos zijn over de plannen van Rijkswaterstaat”, aldus directeur Esther van Garderen van de Fietsersbond.

Het pontje is van groot belang voor inwoners van Nieuwer ter Aa, omdat in het dorp bijna geen voorzieningen zijn. De pont wordt ook gebruikt door leerlingen die in Breukelen op school zitten en door talloze recreatieve fietsers en wandelaars.

Kom nu in actie voor het pontje!

Teken de petitie

Bezuiniging

De pont vaart sinds 1888 over het kanaal en de overtocht is gratis. Rijkswaterstaat geeft als reden voor de opheffing dat de overtocht onveilig is, maar dat geloven de organisaties niet. De schipper van het pontje heeft aangegeven dit ook niet te geloven. Het lijkt daarom eerder om een bezuiniging te gaan.

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat liet in antwoord op Kamervragen helaas weten de opvatting van Rijkswaterstaat te delen, hij ziet geen probleem in het omlopen en omfietsen en vindt dat de gemeente maar zelf moet betalen wanneer er een fietsbrug gewenst is als alternatief.

Het opheffen van de pont betekent voor velen een kilometerslange omweg via een onveilige route. “Als de pont echt niet behouden kan blijven, dan moet Rijkswaterstaat zorgen voor een veilig en aantrekkelijk alternatief op deze plek” aldus directeur Ankie van Dijk van Wandelnet.

Categorieën