Ecoducten bruikbaar voor mens én dier

Verheugende conclusies uit onderzoek Alterra Recent onderzoek van Alterra Wageningen Universiteit bevestigt dat het gebruik van ecoducten door wandelaars, fietsers en ruiters samen kan gaan met het gebruik door dieren. De Fietsersbond is verheugd over deze conclusie. Zij pleitte eerder voor medegebruik op ecoducten, tenzij aantoonbaar is dat natuurbelang zich er tegen verzet.

Ecoduct op de A1
Ecoduct over de A1. Foto (CC): Jasja Dekker

Het medegebruik van ecopassages wordt alsmaar belangrijker voor wandelaars, fietsers en ruiters. Steeds meer mensen willen wandelen, fietsen of paardrijden in natuur en landschap. De mogelijkheden om autowegen over te steken nemen de komende jaren echter steeds verder af. De Fietsersbond ziet, samen met partnerorganisaties als het Wandelplatform, in het medegebruik een efficiënte manier om dit probleem het hoofd te bieden. Uiteraard gaat het alleen om die locaties waar een reële recreatieve vraag bestaat en waar in de directe omgeving geen alternatief voor handen is.

In het verleden werden beslissingen over al dan niet medegebruik vaak genomen op basis van veronderstellingen. Het onderzoek van Alterra biedt nu de feiten. Studies van dit kennisinstituut op Natuurbrug Zanderij Crailoo en Natuurbrug Slabroek laten zien dat recreatief medegebruik van een ecoduct geen bedreiging vormt voor dieren, mits het ecoduct voldoende breed is en zorgvuldig is ingericht.

Staatssecretaris Bleker reageerde positief op het onderzoek: “Dit zijn verheugende conclusies, omdat zij bevestigen dat het gebruik door wandelaars, fietsers en ruiters samen kan gaan met het gebruik door diersoorten. Ik beschouw dit onderzoek als een ondersteuning van het huidige beleid dat er op gericht is om recreatief medegebruik op ecoducten mogelijk te maken, tenzij de primaire functie van de faunapassage wordt aangetast “.

Het wachten is nu op uitvoering van een vorig jaar in de Kamer aangenomen motie van de Kamerleden Jacobi (PvdA) en Van Gent (GroenLinks) met de uitspraak dat `nieuwe nog aan te leggen ecoducten voorzien worden van een fiets- en wandelstrook, tenzij zwaarwegend en aantoonbaar natuurbelang zich ertegen verzet.’ De Fietsersbond is blij met het rapport van Alterra en hoopt dat staatssecretaris Bleker de Kamermotie spoedig in beleid vertaalt.

Categorieën