Een Fiets voor een Nummerplaat

Vandaag publiceerde GroenLinks een plan om mensen te verleiden hun auto weg te doen en te kiezen voor duurzame mobiliteit, waaronder de fiets. De Fietsersbond vindt dat een prima idee. 

Een fiets voor je nummerplaatIn de nota Een fiets voor een nummerplaat stelt de Tweede-Kamerfractie van GroenLinks voor om mensen die hun auto aan de kant zetten een bonnenboek ter waarde van 1500 euro aan te bieden met duurzame alternatieven (fiets, OV, deelauto). Deelnemers moeten beloven een jaar lang geen nieuwe auto aan te schaffen. Het contract kan twee jaar verlengd worden. Mensen kunnen hun eigen pakket samenstellen.

Fietsonderdelen zijn korting op een nieuwe fiets, jaarbonnement voor NS-stalling, lidmaatschap van OV-fiets, gratis ritten voor de OV-fiets en abonnement op buurt- of stadsstalling.

GroenLinks wil de regeling bekostigen uit het overschot van de bestaande sloopregeling voor auto’s, daarnaast kunnen gemeenten en vervoerbedrijven bijdragen. De partij hoopt met het voorstel 20.000 auto’s van de weg te kunnen halen. Het volledige voorstel is hier te lezen.

Categorieën