Een fietsende Eiffeltoren

Fietsers hebben tegenwoordig een hang naar ranke frames, merkt Jan Rijkeboer van het fietsenmerk Azor. Dunne buisjes zijn mooi maar ook wat slap. Rijkeboer verzon een list.

Slanke frames passen in de al wat langer aanhoudende retro-trend. Rijkeboer wil voor zijn klanten best dunne buisjes gebruiken, maar het frame moet wel sterk zijn. De constructiewijze van de Eiffeltoren bleek de oplossing.

IFL
De gebruikte buisjes zijn smal, maar het frame is toch heel stijf. Volgens Rijkeboer is het ‘onbenullig sterk’. Het resultaat is de IFL-fiets. Een fiets naar de Eiffeltoren vernoemen mag niet, maar als je de letters IFL op zijn Engels uitspreekt klinkt het bijna als Eiffel.

Lage kosten
Bij Azor kun je fietsen op maat bestellen. Marktonderzoek doet Rijkeboer nooit, reclame maakt hij niet, vertegenwoordigers heeft hij ook al niet in dienst. ‘Er zitten maar drie man op kantoor.’ Het geld is ook niet gaan zitten in een flitsende website. Alles draait om het maken van fietsen. Door de kosten laag te houden kan hij maatfietsen leveren tegen prijzen die ook de grote fietsmerken vragen.

Sprokkelen
Ook belangrijk voor een klein merk: je moet volgens Rijkeboer telkens met vernieuwingen komen. ‘Je moet ideeën sprokkelen, ik verzamel ze in een map. Daar zitten ook veel tips van dealers en consumenten bij. Vaak begint het met een probleem.’
Deze keer was het probleem om dunne framebuizen te combineren met een stijfheid. Een student van de Universiteit Twente heeft hem geholpen en de frames worden bij een metaalbedrijf in Oldenzaal gemaakt.

Dealers enthousiast
Rijkeboer heeft de fiets aan zijn dealers laten zien, en die zijn enthousiast. ‘Zeventig procent wil hem wel hebben. Het is een mooie opvallende fiets voor in de etalage. Dat gaat wel verkopen, dat merk ik nu al. Ik ben pas op 1 januari met dit model begonnen en ik lever er elke dag wel een paar af.’ De IFL op de foto kost 799 euro.

Matzwarte alleskunner
Azor verkoopt veel fietsen in de grote steden. Daar is bij jonge moeders vooral de matzwarte alleskunner populair.
 

Categorieën