Turntec is goed nieuws

Eindelijk goede richtingaanwijzers voor e-bike

achterlicht met licht gevend uitsteeksel

Kees Bakker vroeg er al jaren om: goede richtingaanwijzers voor fietsers. Met de Turntec (199 euro) van Busch+Müller is het eindelijk mogelijk om ze los te kopen voor je e-bike.

Pluspunten

  • Duidelijke knop
  • 
Stevig
  • Alarmlichtstand
  • Gaan vanzelf uit

Busch+Müller heeft met de Turntec volwaardige richtingaanwijzers voor de fiets ontwikkeld. De bedieningsknop is duidelijk en kun je ook zonder te kijken bedienen. De knipperlichten steken bij het achterlicht twaalf centimeter uit. Ze zitten op flexibele, stevige pootjes. Ze kunnen een trap hebben, heb ik getest. Na het indrukken van de knop blijven ze ongeveer tien keer in zeven seconden knipperen. Ze gaan dus vanzelf uit. Je ziet aan een klein groen ledje op de bedieningsknop of ze aan staan. Gelukkig zit er geen geluid bij. Als je op de fiets door het verkeer rijdt hoor je dat toch niet.

 

bediening van het knipperlicht

Alarmfunctie

Een aardige extra functie is dat je ze ook kunt laten knipperen als alarmlichten. Handig als je pech krijgt op een risicovolle plek.
De Fietsersbond is erg blij met deze ontwikkeling. Een hand uitsteken, op het verkeer letten en dan met één hand ook nog netjes sturen is voor veel fietsers een lastige handeling. Denk bijvoorbeeld aan iemand die met een volle bakfiets met kinderen door het verkeer moet laveren. In het donker zie je een uitgestoken hand slecht. De verwachting is dat veel fabrikanten modellen gaan ontwikkelen waarbij ze mooi geïntegreerd zijn in de fiets.

199 euro

Een los setje kost 199 euro. Plus montagekosten als je ze laat monteren door de fietsenmaker. Ze moeten een voeding hebben van minstens 12V. Moderne elektrische fietsen hebben dit. Als je een koplamp voor 12V hebt weet je zeker dat de knipperlichten gemonteerd kunnen worden.

Interessant?

Mis geen fietsnieuws meer met ons magazine

Hou me op de hoogte

Categorieën

Kees Bakker, ook wel bekend als TestKees

Kees Bakker

Consumentenvoorlichter (TestKees)

TestKees test bij de Fietsersbond bijna alle fietsgerelateerde producten die er te vinden zijn.