Eindhoven – fietscontrole op scholen

Samenvatting

Regelmatig worden in de Eindhovense stadsdelen Gestel en Stratum de fietsenstallingen van de scholen voor voortgezet onderwijs door de politie gecontroleerd op de aanwezigheid van gestolen fietsen. De aangetroffen gestolen fietsen worden apart gezet, waarna de gebruikers van deze fietsen een proces-verbaal tegemoet kunnen zien.

Doel

De politieafdeling Eindhoven Gestel heeft (als enige politieafdeling in Eindhoven) een extra doelstelling opgenomen in het activiteitenplan 2005, gericht op het tegengaan van de heling van gestolen fietsen, namelijk: ‘Door gerichte controles tenminste net zoveel gestolen fietsen terugvinden als het aantal dat als gestolen wordt aangegeven.’ Het jaarlijkse aantal aangiften bedraagt gemiddeld 225 en het terug te vinden aantal bedraagt dus ook tenminste 225 fietsen. Daarnaast wil de politie een bijdrage leveren aan de veiligheid op scholen.

Betrokken partijen

  • politieafdeling Eindhoven Gestel
  • politieafdeling Eindhoven Stratum
  • de scholen voor voortgezet onderwijs in beide stadsdelen
  • justitie arrondissement ‘s-Hertogenbosch

Aanleiding

Uit de cijfers blijkt dat in Gestel in het verleden circa 50 % van het aangegeven aantal gestolen fietsen werd teruggevonden en in Stratum 33 %. Het verschil wordt mogelijk verklaard door de extra inspanningen van één of enkele politiemedewerkers van Gestel tijdens de normale dienstuitoefening. Het idee ontstaat om met gerichte controles meer gestolen fietsen op te sporen. Het verwachte effect is dat meer politiemedewerkers na deelname aan een fietscontrole extra aandacht zullen geven aan fietsdiefstal tijdens de normale dienstuitoefening.

Plek in de keten

  • controle en toezicht
  • handhaving
  • terugbezorging

Opzet en uitvoering

Elke maand wordt een schoolfietsenstalling gecontroleerd op de aanwezigheid van gestolen fietsen. De politie maakt vooraf afspraken met de betrokken conciërge om verdachte fietsen apart te zetten. Jongeren die navraag doen naar hun vermiste fiets moeten zich vervolgens melden bij de politie. Zij worden aangehouden op verdenking van heling en overgebracht naar het bureau. De ouders worden in kennis gesteld en afhankelijk van de verklaring van betrokkene ook als verdachte ontboden op het bureau. Zo veel mogelijk wordt toegewerkt naar het afstand doen van de geheelde fiets, waarna de fiets wordt teruggeven aan de eigenaar (eventueel de verzekering). De processen-verbaal worden binnen één week gezamenlijk aangeboden bij justitie via estafettemeldingen. Binnen enkele dagen komen de dagvaardingen c.q. schikkingsvoorstellen retour. De boete ligt tussen de betaalde prijs en de waarde van de fiets op het moment van de diefstal.

Doelgroepen

  • jeugdigen en hun ouders of verzorgers
  • slachtoffers van fietsendiefstal

Relevante wet- en regelgeving

  • Wetboek van Strafrecht, art. 310 (diefstal) en art. 416 en 417 (heling).

Kosten

  • Geen, het is alleen een kwestie van het op een bepaalde manier inzetten van de beschikbare uren.

Resultaten

Overtreffen op dit moment (1/6/2005) de doelstelling: 96 fietsen zijn teruggevonden, tegenover 56 aangiften van gestolen fietsen. Prognose voor heel 2005: 230 fietsen retour en 135 fietsen aangegeven (wat onverklaarbaar veel minder zou zijn dan alle andere jaren daarvoor).

Succesfactoren

Een goede samenwerking met de scholen en de wil om prioriteit te geven aan het bestrijden van de heling van gestolen fietsen. Geen of een ander slot (i.v.m. chip) zijn goede indicatoren, evenals het wegkrassen van de codesticker.

Valkuilen en knelpunten

Vaar bij controle niet blind op alleen een framenummer, want die komen steeds vaker dubbel voor bij fabrikanten. Het opsporen van de verkopende heler is doorgaans een stuk moeilijker en kan tot arbeidsintensiever onderzoek leiden. Ook de dief zelf komt vooralsnog niet gauw in beeld.

Gouden tips

  • Pak het niet te groot aan, controleer school voor school.

Meer informatie is te verkrijgen bij:

 Organisatie:  Politie Brabant Zuid-Oost, afdeling Eindhoven Gestel
 Naam:  Rob van der Zee
 Functie:  buurtbrigadier
 Adres:  Aalsterweg 290, 5644 RK  Eindhoven
 e-mail:  [email protected]
 web-adres:     www.politie.nl/Brabant-Zuid-Oost