Eindhoven gaat met Handboek Openbare Ruimte voor fietskwaliteit

Opvallend aan het Eindhovense handboek Openbare Ruimte is dat voor alle categrorieën fietsers (standaard, plus, bijzonder en exclusief) rood asfalt wordt voorgeschreven op het sternet en de primaire- en secundaire fietsroutes. Hiermee krijgen fietsers op termijn een optimale kwaliteit wegdek aangeboden, waarmee de gemeente Eindhoven haar inwoners nadrukkelijk uitnodigt tot fietsen.

Het handboek laten zien hoe ook in de exclusieve omgevingskwaliteit het rode asfalt een bijdrage levert aan de uitstraling van de omgeving. Bij de breedtematen zijn de door het CROW aanbevolen minimale breedtes opgenomen als minimale eis. Voorbeelden van scheiding van fietsroutes in wandelgebieden en woonerven zijn subtiel weergegeven. Duidelijk wordt ook dat het sternet en de primaire fietsroutes op den duur uitgevoerd gaan worden als vrijliggende of solitaire fietspaden of eventueel ‘fietsstraat’.

Wat we nog missen is een kwaliteit van de omgeving bij basisscholen. Hier maken veel kinderen gebruik van de openbare ruimte: zij lopen, fietsen en spelen er. Ook hun routes naar school mogen in een handboek voor de openbare ruimte speciaal aandacht krijgen. Verder zou het koppelen van sternet en primaire fietsroutes aan de kwaliteiten exclusief en bijzonder de uitnodiging tot luxueus fietsen helemaal afmaken.

Het Eindhovense handboek Openbare Ruimte is opgesteld door de gemeente en Goudappel Coffeng, en vormt een aanvulling op de Visie Openbare Ruimte. Hierin is vastgelegd waar de inrichting van de openbare ruimte aan moet voldoen. 

Het handboek is hier te downloaden.

Categorieën