Onderzoek met wetenschappelijke basis

Elk uur dat je fietst, levert een half uur extra levensduur op!

Bereken hoeveel meer bewegen voor jou als werknemer of werkgever oplevert

WIB_LinkedIn_Rekentool_posts4 – FBweb

Het klinkt heel logisch: medewerkers die meer bewegen voor, tijdens of na hun werk zijn fitter, minder vaak ziek en productiever. Het loont dus om te stimuleren dat ze vaker fietsen, lopen of staand vergaderen. Maar wat leveren je investeringen daarin nou écht op? Met de nieuwe rekentool van Werken in Beweging bereken je snel en simpel hoeveel je daarmee bespaart aan geld en ziektelast.

Onderzoek met wetenschappelijke basis

In opdracht van Werken in Beweging voerde economisch onderzoeksbureau Decisio een uitgebreide studie van vooral wetenschappelijke literatuur uit naar de invloed van bewegen op de gezondheid. Zij bestudeerden daarbij specifiek de effecten van meer wandelen, fietsen, traplopen en staand of lopend vergaderen. Kees van Ommeren, partner bij Decisio: “Natuurlijk hebben we veel aannames moeten doen, en gaat het om gemiddelde kansen. Maar de gezondheidseffecten van meer bewegen zijn te kwantificeren, en de effecten zijn groot.” Ter illustratie noemt hij twee voorbeelden:

  • Voor mensen die nu nog weinig bewegen geldt dat voor elk uur dat ze fietsen, ze een half uur langer leven. Ze krijgen de helft van de fietstijd dus weer terug aan het einde van hun leven.
  • Een ander voorbeeld is de kilometervergoeding voor fietsers: Als weinig bewegende werknemers meer gaan fietsen, worden ze per gefietste kilometer gemiddeld ongeveer 1 euro productiever. Een kilometervergoeding van 19 cent is dus geen onkostenvergoeding, maar een heel interessante investering.”

Bereken zelf de gezondheidseffecten van meer bewegen
De resultaten van het onderzoek zijn verwerkt in de Werken in Beweging Rekentool. Daarin onderscheiden we vijf gezondheidseffecten: fitheid & arbeidsproductiviteit, ziekteverzuim, medische kosten, ziektelast (aantal dagen die je leeft met chronische ziekten) en levensduur. De eerste twee komen ten gunste van de werkgever, de medewerker en de maatschappij profiteren van de andere effecten. Het gaat om een globale inschatting met als uitgangspunt een gemiddelde medewerker die relatief weinig beweegt.

WIB_LinkedIn_Rekentool_posts5 – FBweb

Laat de rekentool voor je werken

De rekentool werkt heel eenvoudig:

  1. Kies welke soort beweging je wil stimuleren en waarvan je wil weten wat dit oplevert. Gaan medewerkers vaker fietsend naar het werk, pakken zij voortaan de trap of moedig je weeting (wandelend vergaderen) aan?
  2. Vul voor deze activiteit in hoe vaak je denkt of wil dat een medewerker dit wekelijks doet en hoe lang dat gemiddeld duurt.
  3. Schat in hoeveel medewerkers dit gaan doen.
  4. De tool geeft aan hoeveel dit je oplevert!
  5. Doe dit gerust meerdere keren met steeds andere variabelen.

Rekenvoorbeelden
Vaker fietsen
Tien (inactieve) medewerkers verruilen drie dagen per week de auto voor de fiets en fietst daarmee 20 minuten enkele reis naar en van het werk. Dit levert de werkgever aan fitheid, productiviteit en vermeden ziekteverzuim een jaarlijkse besparing op van € 18.654. En de medewerker zelf wint er 11 extra levensdagen mee door te fietsen. Kees van Ommeren, partner bij Decisio: “Illustratief vind ik dat voor mensen die nu nog weinig bewegen geldt dat voor elk uur dat ze fietsen, ze een half uur langer leven. Ze krijgen de helft van de fietstijd dus weer terug aan het einde van hun leven. Een ander voorbeeld is de kilometervergoeding voor fietsers: Als weinig bewegende werknemers meer gaan fietsen, worden ze per gefietste kilometer gemiddeld ongeveer 1 euro productiever. Een kilometervergoeding van 19 cent is dus geen onkostenvergoeding, maar een heel interessante investering.”

Lunchwandeling met collega’s
Vijf medewerkers wandelen vijf keer per week rustig 30 minuten, bijvoorbeeld in de vorm van een lunchwandeling of weeting (wandelend vergaderen) met collega’s. Dit levert het bedrijf jaarlijks € 4835 aan toegenomen arbeidsproductiviteit op door verbeterde fitheid en € 1165 aan bespaard ziekteverzuim. In totaal € 1200 per medewerker. De medewerker zelf bespaart € 1107 aan vermeden ziektelast en wint er 9 extra levensdagen mee.

Over Werken in Beweging

Wandelnet en Fietsersbond brengen samen met werkgevers Werken in Beweging. In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport helpen we werkgevers om hun medewerkers dagelijks meer te laten bewegen door vaker te fietsen en te lopen. Femke Hulshof, projectleider Werken in Beweging, is blij met het onderzoek: “Door dit onderzoek en de rekentool helpen we werkgevers om beweging onder werknemers nog meer en beter te stimuleren. Werken in Beweging biedt tools waar werkgevers echt wat aan hebben en nu kunnen ze zelf uitrekenen wat het hen oplevert.”

Meer weten?
Je vindt de rekentool op werkeninbeweging.nl/rekentool. Wil je meer weten over de rekentool of over Werken in Beweging? Neem dan contact op via [email protected]

Liever direct het hele onderzoek lezen? Dat kan hier.

Categorieën