Fiets Lef in Rotterdam

Vorige week staakte de RET in Rotterdam. Volgens de vriendelijke medewerkers was het 15 km lopen naar het Zuiderpark in Rotterdam Zuid. Van de OV-fiets in het Wereld Handelsgebouw hadden ze nog niet gehoord. Volgens de fietsrouteplanner was het slechts 7 km fietsen, dus op de Fiets naar mijn afspraak. Dit heeft wel voordelen want op de fiets zie je nog eens iets: een fietsstraat en een tweerichtingenfietspad met langsparkeren? 

Fietstsraat in Rotterdam
30 km weg die op een opvallende mannier zijn ingericht. Zie de foto’s hieronder. De eerste is een parallelweg/ventweg met parkeren aan beide zijden echter het wegdek is ingericht als een gedeelte asfalt en een gedeelte klinkers. Een fietsstraat inrichting! Er stonden nog geen bordjes bij en de verhouding 2 keer zoveel fietsers als auto’s werd nog niet gehaald. Maar dat bordje kan er in de toekomst nog wel bij.

Twee richtingen fietspad met langsparkeren
De tweede was een 30 km weg langs de woningen eenrichtingsverkeer voor de auto’s met haaks parkeren aan de ene zijde en langs parkeren aan de andere. Het wegdek van de smalle rijloper is ingericht als tweerichtingen fietspad. Verbeterpuntje zou zijn om het haaks parkeren te veranderen in schuin achteruit parkeren wat wordt aanbevolen door de CROW: 

Deze inrichtingen worden niet vaak zo toegepast en daarom getuigt het van lef. Een bordje ‘fietsstraat’ is snel geplaatst en andere gemeentes wachten vaak met herinrichten totdat groot onderhoud nodig is. Hier ligt het er vast want het fietsgebruik in Rotterdam Zuid kan alleen maar groeien! Goed om te zien dat de gemeente er ook zo over denkt.

Henk Hendriks

Categorieën