Fiets mag mee in Haagse Brusseltrein

De fiets mag gewoon mee, als er eenmaal een trein van Den Haag naar Brussel rijdt. Dat zei verkeerswethouder Peter Smit gisteravond (23 januari) tijdens een commissievergadering over een mogelijke intercityverbinding tussen Den Haag en Brussel.

Met het opdoeken van de Beneluxtrein afgelopen december was Den Haag ineens verstoken van een directe verbinding met Brussel. Het gemeentebestuur laat het er niet bij zitten en overlegt met zeven bedrijven over het opzetten van een intercityverbinding.

Fyra
Een directe verbinding met Brussel is belangrijk voor Kamerleden, ambtenaren, medewerkers van internationale instellingen en lobbyisten. En voor fietsers. Want met de Beneluxtrein was het tenminste nog mogelijk fietsen mee te nemen naar Antwerpen en Brussel om van daaruit verder te reizen naar Frankrijk en Zuid-Europa.
Daan Goedhart van de Fietsersbond in Den Haag pleitte daarom aan het begin van de vergadering voor een fietscompartiment in de Haagse trein naar Brussel. In de opvolger van de Beneluxtrein – de veelgeplaagde Fyra – is geen plek voor de fiets.

Uitgemept
In de Haagse intercity naar Brussel zijn fietsers welkom, verzekerde wethouder Smit. ‘Ik vind dat een prima idee.’ Vervolgens vertelde hij de raadsleden over zijn ervaringen met het meenemen van een fiets in de trein: ‘Ik heb zelf voor een Fyra-deur gestaan. Allerlei treinen waren uitgevallen. Het was in de zomer, ik was met mijn racefiets. De enige mogelijkheid die je nog had om ergens te komen, was met de Fyra. Maar daar werd je hardhandig uitgemept met de racefiets, ik vond dat niet fijn.’
 

Categorieën