Coronacrisis

Fiets mag weer mee in de trein, Fietsersbond tevreden

Fiets in Trein

Per 1 juli mogen fietsen weer worden meegenomen in de trein. Wel vraagt NS om deze vooraf aan te melden via de NS-app of site. Reizigers krijgen dan voor vertrek te zien in welke NS-trein er nog voldoende plek is voor hun fiets. Dat blijkt uit communicatie van NS. De Rijksoverheid had eerder al besloten om de beperkingen tot alleen noodzakelijke reizen op te heffen. De Fietsersbond is tevreden over deze versoepeling, die de bond samen met reizigersvereniging Rover bepleit heeft. “Nu kunnen veel mensen deze zomer duurzaam op reis,” aldus directeur Saskia Kluit.

Bron: twitter.com

Op 12 mei besloot NS het meenemen van fietsen in de trein te verbieden. Naar eigen zeggen omdat de trein alleen bedoeld was voor noodzakelijke reizen. Vouwfietsen werden wel toegestaan, verder werd verwezen naar ov-fiets. Saskia Kluit: “De fiets meenemen is voor veel mensen echt noodzakelijk. De weigering van NS om ook maar enige ruimte te bieden was met de zomer in zicht echt niet houdbaar. Het is goed dat deze maatregel nu wordt teruggedraaid.”

Fiets mee in de trein? Help mee!

De Fietsersbond lobbyt in Den Haag en Brussel voor meer mogelijkheden om de fiets mee te kunnen nemen in de trein.

Ja, ik help mee en word lid

App

Hoe het aanmelden van je fiets via de app of site er uit gaat zien is volgens NS en de andere ov-bedrijven nog niet helemaal bekend. Het reserveren van een fiets in de trein wordt verzocht, niet verplicht. Met de aanmeldservice helpt NS reizigers een handje om vooraf te weten dat er voldoende plek is voor je fiets. ”Al hoewel er geen reserveringsverplicht is, hopen we wel dat er ook een oplossing komt voor mensen die digitaal minder vaardig zijn, en dat de capaciteit voor fietsen op termijn flink wordt uitgebreid,” aldus Saskia Kluit. “Voor fietsers is het belangrijk om afstand te bewaren, drukte in de trein te vermijden en goed de aanwijzingen van het treinpersoneel op te volgen.”

Wim Bot legt uit hoe het precies werkt om je fiets te registreren Bron: www.youtube.com

Categorieën