Nieuw fietspad eenmalig open in weekend 1 en 2 juli 2023

Fiets mee over de nieuwe Afsluitdijk!

Nieuwe fietspad Afsluitdijk mei 2023

Heb je altijd al het iconische rondje IJsselmeer willen fietsen? Of een andere mooie route met de Afsluitdijk als verbinding? Op zaterdag 1 juli en zondag 2 juli 2023 kun je eindelijk weer over de Afsluitdijk fietsen en wandelen. Voor het eerst is een deel van het nieuwe fietspad langs de Waddenzeezijde geopend. Na het weekend is het volledige fietspad afgesloten tot 2025. Samen met de NTFU, Fietsplatform, ANWB en Wandelnet vragen we om meer openstellingen. Help mee en fiets 1 of 2 juli over de dijk!

Kies je route en haal je stempels

Openstelling fiets- en wandelpad Afsluitdijk 2023

Ben je in voor een mooie, lange tocht? Fiets dan ons rondje Nieuwe Afsluitdijk van ongeveer 213 km om het IJsselmeer. Let op: het fietspad is 1 en 2 juli geopend tussen 08.00 en 18.00 uur.

Wil je liever een kortere rit? Fiets (heen en weer) over de Afsluitdijk en maak een mooie route met de Routeplanner. Heen en weer is de route ongeveer 64 km.

Vergeet niet je rit op te nemen in de app Strava. Zo kunnen we uiteindelijk zien hoeveel mensen over het segment de Afsluitdijk gefietst tijdens de openstelling.

Kom langs bij de stempelpost!
Op zondag 2 juli is de Fietsersbond aanwezig bij de Afsluitdijk. We vragen dan aandacht voor nog meer openstellingen van het fiets- en wandelpad. Haal een stempel bij onze stempelpost in Kornwerderzand (Fietsersbond Fryslân) en bij onze post in Den Oever (Fietsersbond Noordkop).

Fietsersbond Stempelpost 1: restaurant de Zingende Wielen, Den Oever
Fietsersbond Stempelpost 2: Afsluitdijk Wadden Center, Kornwerderzand

Op vertoon van de stempelkaart (bij beide stempelposten te verkrijgen) met stempels ontvang je:

  • een voucher voor gratis bezoek aan de expositie in het Afsluitdijk Wadden Center (ter waarde van 5 euro). Je hoeft de voucher niet op dezelfde dag in te wisselen. Lees hier meer over de expositie.
  • een cadeautje van de Fietsersbond en De Afsluitdijk: een speciale Nieuwe Afsluitdijk bidon.

Handig om te weten:

  • Op 1 en 2 juli is het mogelijk om tussen 08.00 uur en 18.00 uur over de gehele Afsluitdijk te fietsen of te wandelen.
  • De A7 over de Afsluitdijk blijft op 1 en 2 juli beschikbaar voor het wegverkeer.
  • Brommer, speed pedelec en scootmobiel zijn niet toegestaan op 1 en 2 juli.
  • Ter hoogte van de spuicomplexen in Den Oever en Kornwerderzand zijn de werkzaamheden nog in volle gang. 1 en 2 juli worden de werkzaamheden afgeschermd, zijn er verkeersregelaars en wordt tijdelijke andere bebording geplaatst.
  • De fietsbus rijdt tijdens de openstelling de reguliere zomerdienstregeling.
LF10 Afsluitdijk Jos Gadellaa

Help de Fietsersbond om de Afsluitdijk vaker te openen voor fietsers!

De Afsluitdijk moet snel weer open voor fietsers en wandelaars. Daar zetten wij ons voor in. En daar kunnen wij jouw steun bij gebruiken! Lees meer

Houd rekening met elkaar
De opening van het fiets- en wandelpad tijdens de werkzaamheden is een ingewikkelde operatie. Een deel van de route loopt via bouwterrein, bijvoorbeeld bij de spuicomplexen in Den Oever. Houd het daarom veilig:

  • Volg de instructies van de verkeersregelaars op
  • Pas je snelheid aan de situatie aan
  • Houd rekening met anderen die rustiger fietsen/wandelen

Overige routes

Fietsgeluk is... over de nieuwe afsluitdijk fietsen
Beeld-auteur: Judy Ballast

Ook de NTFU en Landelijk Fietsplatform hebben diverse routes voor fietsers over de Afsluitdijk. Zoals:

De Afsluitdijk is onderdeel van een aantal Langeafstand Fietsroutes. Houd bij het plannen van de tochten rekening met de tijdelijke openstelling:

Wil je nog langer op pad? Fiets mee met de Waddentocht van de Luchtfietsers. Zij fietsen in drie weken van Texel naar Denemarken en vragen aandacht voor het Wad in relatie tot het klimaat. Op zondag 2 juli gaat de etappe van Den Helder naar Harlingen.

Wandelen het Zuiderzeepad
Ga je liever te voet? Bewandel dan dit weekend de route van het Zuiderzeepad (etappe 25), een route van Wandelnet. Wandelaars kunnen behalve op het fietspad ook op de kruin van de dijk lopen.

Fietspad gesloten tot 2025

Rijkswaterstaat opent eenmalig het fietspad op de Afsluitdijk voor fietsers en wandelaars. Het fietspad is gesloten sinds 1 april 2019 vanwege de vernieuwing van de Afsluitdijk. In eerste instantie voor drie jaar, maar al snel bleken de werkzaamheden langer te duren dan voorzien. Er is alleen busvervoer beschikbaar als alternatief.

Fietsplatform, Wandelnet, NTFU, ANWB en de Fietsersbond maken zich al sinds de afsluiting van de dijk hard voor meer fiets- en wandelmogelijkheden. Na de openstelling op 1 en 2 juli gaat het volledige fietspad weer dicht vanwege de werkzaamheden aan de Afsluitdijk, waarschijnlijk tot 2025. Vanaf 2024 kan er mogelijk 24 kilometer aaneengesloten gefietst worden over het fietspad tussen de spuicomplexen van Den Oever en Kornwerderzand.

Categorieën