Fiets sneller dan OV… ook op 67 km!

Afgelopen weken moest ik tweemaal naar de fietsenmaker in Dronten. Omdat ik in Soest woon, is dat een rit van 67 kilometer. Wat is er mis met de fietsenmaker in Soest, hoor ik u denken. Niks, alleen ik heb een beetje aparte fiets: een stroomlijn-ligfiets die luistert naar de naam Quest. Zijn schepper werkt in Dronten, vandaar. Omdat het onderhoud te veel werk was om op te wachten, moest ik een week later weer. Eerste keer heen met de fiets, terug met het OV, tweede keer andersom.

Quest

Het weerbericht was redelijk gunstig voor de eerste fietstocht: wind half achter mee. Ondanks het goede voornemen niet te hard te fietsen kon ik na 2 uur 9 minuten de trapauto parkeren. Dankzij de routeplanner vond ik prachtig het fietsdoorsteekje naar het industriegebied Dronten-West. Sleuteltjes inleveren hoeft niet, een kop koffie en terug met de bus. Eerst overstappen op busstation Dronten. De bussen sluiten op elkaar aan en wachten op elkaar. Prima geregeld. De bus naar Kampen NS-station.

Aan de rand van Kampen halen we twee meisjes op één fiets in, nogal krap naar mijn oordeel. Via de zuidkant van de oude stad komen we op de IJsselboulevard en naderen we de beruchte flessenhals: de brug. Want het treinstation Kampen ligt dus niet in Kampen, maar aan de overkant in IJsselmuiden. Nog 6 minuten voordat de trein gaat, hij is er nog niet. De dames op de fiets halen nu ons in. Met hun 12 km/h hebben ze dus een hogere gemiddelde snelheid dan wij met de bus in de kom van Kampen. Het volgende groen halen we net niet. Ik zie de trein binnenkomen, dat wordt krap. Met dank aan de OV-chipkaart haal de trein net, want een kaartje kopen was niet meer gelukt. Voordeel is wel dat we op tijd vertrokken zijn, waardoor ik de overstap in Zwolle ook ga halen. In Amersfoort naar de bus, die mij vlak voor mijn huis afzet.

Ik kijk op mijn horloge. Twee uur 15 minuten. Ondanks alle messcherpe aansluitingen ben ik met de fiets over 67 kilometer gewoon 6 minuten sneller dan het openbaar vervoer. Dat had ik niet voor mogelijk gehouden.

Een week later de reis in omgekeerde volgorde. Dit keer via Almere en Lelystad, omdat er bij Putten geen treinen rijden. Hoewel ik naar het noordoosten moet, begin ik dus naar het zuidwesten te reizen met de trein naar Overvecht. Van Lelystad tweemaal de bus tot bij de fietsenmaker. Openbaar vervoer: 2 uur 25 minuten. Terugreis: Fiets: 1 uur 57 minuten. I rest my case. Zelfs op 67 kilometer is de fiets sneller dan het openbaar vervoer !

Theo Zeegers, verkeerskundig beleidsmedewerker Fietsersbond

Naschrift:
Toegegeven, de auteur had tweemaal wind mee.

Foto: Flickr/Roel Wijnants

Categorieën