Fietsdiefstal: let op je accu en display

e-bike gps tracker

Op steeds meer plaatsen zijn accudieven actief. Ze jatten niet alleen accu’s, maar ook displays.

Wat hebben dieven aan jouw accu en display?

De onderdelen worden gebruikt om een gestolen fiets compleet te maken, of om oude exemplaren te vervangen door nieuwe. Losse accu’s leveren op de tweedehandsmarkt ook veel geld op. Ze komen bovendien niet alleen van pas voor de fiets, maar ook voor minder voor de hand liggende toepassingen, bijvoorbeeld op wietkwekerijen.

Word lid!

Help de Fietsersbond om Nederland veiliger te maken voor fietsers en diefstal terug te dringen.

Ja, ik word lid

Maar de accu zit toch op slot?

Het slotje op de accu’s biedt onvoldoende bescherming tegen diefstal. Volgens Stichting ART, die sloten test en sterren geeft, is het makkelijk te kraken, vooral vanwege de kwetsbare kunststof behuizing. Kun je je fiets niet goed opbergen of in het zicht houden, neem de accu dan zelf mee, zodat anderen dat niet kunnen doen.

Wat kun je doen tegen diefstal van je display?

Displays zijn vaak vastgezet met een klein schroefje, wat heel simpel door dieven te verwijderen is. Je kunt de display er beter zelf afschroeven en meenemen als je je e-bike ergens neerzet.

Als je een elektrische fiets hebt met een Boschmotor die is uitgerust met het nieuwe ‘smart system’ – waarmee je het besturingssysteem kunt koppelen met je mobiele telefoon – zit er een extra beveiliging op de motor. Hij wordt dan geblokkeerd en is alleen nog te gebruiken met het bijbehorende display of door hem te laten ontgrendelen bij een geautoriseerde dealer. Best slim inderdaad.

diefstal fiets

Fietsdiefstal

Fietsdiefstal. Een van de grootste ergernissen van fietsers. Tips om diefstal te voorkomen Lees meer

Categorieën

eelco-portret-bijgesneden

Eelco den Boer-García

Contentmanager

Opgroeiend in Nederland beschouwde ik fietsen als iets vanzelfsprekends, maar tijdens een uitwisselingsjaar in Canada ontdekte ik pas echt de vrijheid die de fiets verschaft. Niet meer afhankelijk van de schoolbus en zelfstandig de natuur in. Ook in Nederland is er echter ruimte voor verbetering om vogelvrij te kunnen blijven fietsen. Via alle kanalen, van de Vogelvrije Fietser en de Fietsflits tot de website en social media, draag ik daar graag een steentje aan bij.