Fietsen door museumpassage is beter voor iedereen

Het voornemen van stadsdeel Zuid om de passage van het Rijksmuseum fietsvrij te maken, is gebaseerd op onderzoek waar grote fouten in zitten.

Afsluiten van de passage zou iets veiliger zijn. Maar de uitgangspunten in het gebruikte rapport van DTV Consultants kloppen niet. Er staat bijvoorbeeld dat fietsers vanuit de passage de Paulus Potterstraat moeten oversteken, waar in één uur 800(!) auto’s zouden passeren. Dat zou net zoveel zijn als er op dat moment in twee richtingen over de Hobbemakade rijden.

Realistischer uitgangspunten voeren tot de slotsom dat fietsen door de onderdoorgang maar liefst 25 procent veiliger is (en niet 5 procent onveiliger, zoals het rapport concludeert). Veiliger voor fietsers en vooral ook voor voetgangers. Die hoeven dan namelijk geen afslaande fietsers te kruisen.

Als voorwaarde voor afsluiting stelt stadsdeel Zuid dat er een volwaardige alternatieve fietsroute dient te komen, waarvoor het Rijksmuseum een strook grond moet afstaan van de museumtuin. Dus een niet bestaand verkeersprobleem wordt opgelost ten koste van zowel de fietspassage als de museumtuin. Helemáál onnodig is het om fietsers zelfs op rustige uren de toegang te verbieden. Zuid schept nieuwe onzekerheid, want het aantasten van de historische tuin zal op veel (procedurele) weerstand stuiten en vertraagd worden.

Vooral bewoners en bezoekers van de binnenstad profiteren van de passage. Stadsdeel Centrum investeert in uitstekende fietsinfrastructuur en wordt – zonder daarover te zijn geraadpleegd – geconfronteerd met een blokkade in een hoofdfietsroute naar Zuid.

Amsterdammers zijn in grote meerderheid vóór het fietsen door de passage, zoals steeds opnieuw blijkt. Zie de recente petitie (petities.nl/petitie/onderdoorgang-rijksmuseum-amsterdam-open-voor-fietsers ) en de facebookpagina ‘het Rijksmuseum, daar fiets ik graag weer onderdoor’ (nl-nl.facebook.com/pages/Het-Rijksmuseum-daar-fiets-ik-graag-weer-onderdoor/200244196708715).

Uiteindelijk is het aan B en W van Amsterdam om te beoordelen of het wenselijk is het hoofdnet fiets te verleggen, dat nu door de passage loopt.

Wij zullen onze punten naar voren brengen in de vergadering van de Commissie Leefomgeving in stadsdeel Zuid van 15 mei.

De Fietsersbond
www.fietsersbondamsterdam.nl/passage_rijks

Comité Red de Onderdoorgang
onderdoorgang.wocvondelpark.nl/nieuws

Categorieën