Fietsersblog

Fietsen in New York: de Five Boro Bike Tour

Jaarlijks vindt in New York op elke eerste zondag van mei de Five Boro Bike Tour plaats. Een fietstocht van 65 km door vijf boroughs (stadsdelen): Manhattan, The Bronx, Queens, Brooklyn en Staten Island. En dat al sinds 35 jaar. Deze toertocht is dus bijna even oud als de Fietsersbond. Zo zijn blijkbaar soortgelijke wensen omgezet in verschillende vormen.

Afgelopen november hoorde ik voor het eerst van deze Five Boro Bike Tour, de grootste recreatieve fietstocht van de Verenigde Staten. Een bezoek aan New York of de VS stond eigenlijk niet hoog op mijn verlanglijstje. Maar op deze unieke wijze de stad meemaken, maakte me enthousiast. Dus schreef ik me in… en werd ik ingeloot!

Five Boro Bike Tour
Beeld-auteur: Michael Pick

 

Vroeg starten
Zondag was het zo ver. Dit jaar paste men voor het eerst drie verschillende starttijden toe, om zo de doorstroming te bevorderen. Want al zijn de straten hier al snel vier banen breed, met 32.000 fietsers betekent dat niet dat je dan daarmee de ruimte hebt. Ik zat in de blauwe groep, met vertrektijd 7:45 uur. Of ik tussen 6:00 en 7:30 aan de start wilde staan. Na vier dagen verblijf in NY drongen eindelijk de afstanden tot me door en dat ik op tijd moest vertrekken. Dus ging op deze vakantiedag de wekker om half 6 en zat ik een uurtje later op de fiets richting start, 11 km verderop.

Wat een sfeer, wat een massa fietsers! Kippenvel had ik nog niet, maar dat scheelde niet veel. Redelijk vlot konden we starten en de pedalen in beweging zetten. Mijn compactcamera had ik met een flexibel statiefje op mijn helm gemonteerd. Zo kon ik onderweg wat foto’s en fimpjes maken. Mijn tripod trok veel bekijks, of was het toch mijn Fietsersbond T-shirt? 😉

Mensenmenigte
De Five Boro Bike Tour doorkruist diverse woonwijken. Uiteraard gaat de tocht door Central Park en ook over bedrijfsterreinen, bruggen waar je normaliter niet mag fietsen, en stukken van de snelweg. De tocht is een recreatieve toertocht, al hadden sommigen duidelijk de behoefte flink door te fietsen. Enigszins onverantwoord vond ik hun snelle getrap tussen deze gigantische menigte wel.

Five Boro Bike Tour: fietsrouteDuizenden vrijwilligers waren op de been om het fietsverkeer in goede banen te leiden, fietsreparatie te bieden en ons van eten of drinken te voorzien. De politie hield het andere verkeer op veilige afstand. Op sommige punten moesten we stoppen om het dwarsverkeer door te laten.

De sfeer was geweldig, het fietsen ontspannen. Soms stonden kindjes aan de kant die onze handen wilden aantikken, wij supercyclers! Met diverse Amerikanen en Canadezen heb ik gesproken. Ook Europeanen deden mee, en eenmaal hoorde ik Nederlands.

Aan het eind van de dag had ik al met al 92 stadse kilometers in de benen. Rozig kwam ik terug bij mijn host, een van de duizend vrijwilligers van vandaag.

In Nederland?
Stel je voor: hoe geweldig moet het zijn om in ons land zo’n fietstocht te maken! Het is dan wel de kunst om zo’n tocht te onderscheiden van bijvoorbeeld de Fietsvierdaagse en andere bestaande fietstochten. Enkele ingrediënten: met een grote groep langs unieke plekken fietsen, zeker ook stukken over de snelweg, en ook internationaal een trekker.

Maar…. zouden wij Nederlanders hier 60 tot 70 euro voor over hebben? Voor de tocht in New York betaalde ik 75 dollar. En eerlijk is eerlijk, deze fietstocht, in deze wereldstad maakt op mij ongetwijfeld een grotere indruk dan een soortgelijk fietsevenement in Nederland.

New York en de fiets
Inclusief deze toertocht heb ik inmiddels 200 km door New York gefietst. Een deel via de fietspaden in Central Park en langs de Hudson. Ook doorkruiste ik her en der de hectiek van deze wereldstad. Dat beviel me best, maar je moet wel absoluut alert zijn. Voor de Utrechters onder ons: sommige stukken zijn te vergelijken met de brede maar zeker zo drukke variant van de Kanaalstraat in Utrecht.

Ook liet de kwaliteit van de fietspaden te wensen over. Ik verkeek me behoorlijk op de afstanden in New York, met name over hoeveel tijd het kost die te overbruggen. In Brooklyn fietste ik naar het strand van de baai. Een lang fietspad. Helaas met vele kruisingen, waardoor ik te vaak naar mijn zin moest stoppen voor het dwarsverkeer. Het kwam erop neer dat ik pas 7 uur later weer terug was…

Leenfietsen
In New York is de afgelopen jaren, mede dankzij de welwillendheid van burgemeester Bloomberg, al veel gebeurd. Ik heb er met de lokale Fietsersbond gesproken. Ze gaan een spannende tijd tegemoet: in het najaar komt er een nieuwe burgemeester, en dan? Belangrijkste stap deze zomer is de introductie van 10.000 leenfietsen in een deel van New York (www.citibikenyc.com). Men verwacht dat dit een grote omslag kan betekenen van een startende fietscultuur in de stad.

Officiële website
www.bikenewyork.org/ride/five-boro-bike-tour/

Categorieën

Astrid Koperberg

Astrid Koperberg

Projectmedewerker Fietsersbond Routeplanner