Fietsen mee zonder trekhaak

Fietsdrager Thule Raceway 992 voor drie fietsen

thule raceway test

Voor auto’s zonder trekhaak levert Thule speciale achterklepdragers. Ik testte de Thule Raceway 992 voor drie fietsen op een Toyota Prius II.

De montage gaat verrassend makkelijk. Met een scharnier maak je de drager passend voor je eigen auto. Vervolgens zet je de drager tegen de achterklep, haak je vier spanbanden aan de randen van die klep en draai je die aan. Klinkt omslachtig, maar als je eenmaal weet hoe het moet, is het nauwelijks meer werk dan een drager op een trekhaak zetten. Ook fietsen plaatsen is eenvoudig. Je hangt ze op aan de bovenbuis en maakt ze met riempjes vast bij zadel en stuur. Voor fietsen met een lage instap kun je de Thule Bike Adapter (een soort trekstang met twee haken) tussen zadelbuis en stuurpen plaatsen. De fietsen plaats je om en om: eerste fiets het stuur rechts, tweede fiets het stuur links. Dat is soms even puzzelen omdat het stuur van de ene en bagagedrager van de andere fiets moeilijk naast elkaar passen. Drager en fietsen zitten bij droog weer zeer stabiel op de auto, maar met regen zat er iets meer beweging in. Ook niet erg, want hij bleef wel goed zitten. Je kunt de achterklep zelfs nog opendoen met de drie fietsen erop, al gaat dat wel zwaar. De klep blijft uiteraard niet vanzelf openstaan. De drager mag maximaal 45 kilo dragen en de riempjes zijn berekend op fietsen van maximaal 15 kilo. Daarmee is hij alleen geschikt voor sportieve fietsen en licht uitgevoerde toer- of stadsfietsen. Jammer dat de riempjes niet meer dan 15 kilo kunnen hebben. Anders zou je er ook nog één fiets van 20 of 25 kilo mee kunnen vervoeren.
Wat ook heel jammer is, is dat Thule geen lichtbalk meelevert terwijl je die eigenlijk wel nodig hebt, want de fietsen dekken de lichten van de auto af. Als je een losse lichtbalk koopt, moet je weer een stekkeraansluiting hebben, en die apart aan laten leggen is een dure grap.
Met 10 kilo en een opgevouwen maat van 61x51x20 cm is de drager makkelijk op te bergen. De Thule Raceway 992 kost rond de 300 euro.

Categorieën

Kees Bakker, ook wel bekend als TestKees

Kees Bakker

Consumentenvoorlichter (TestKees)

TestKees test bij de Fietsersbond bijna alle fietsgerelateerde producten die er te vinden zijn.