Fietsen moeten meekunnen in alle internationale treinen

Fietsen moeten meekunnen in alle internationale treinen: ook in de hogesnelheidstreinen, zo heeft het Europees Parlement uitgesproken.  De praktijk is echter anders. Zo kunnen in de ICE van Nederland naar Duitsland en de Thalys naar Frankrijk nog steeds geen fietsen mee, tenzij ze flink zijn gedemonteerd en verpakt zijn in een hoes.

Een gunstige uitzondering is nu nog Eurostar van Brussel en Frankrijk naar Londen. Fietsen kunnen ongedemonteerd mee tegen een toeslag van £ 30. Per 1 november a.s. verandert Eurostar echter de regels voor het meenemen van fietsen. Net als in de Thalys moet dan de fiets flink zijn gedemonteerd en verpakt zijn in een kleine doos of een hoes. Volgens Eurostar komt dit door gebrek aan ruimte, maar in ogen van de Britse Fietsersbond CTC worden fietsers behandeld als derderangspassagiers.     

De nieuwe regel is zeer teleurstellend, vooral omdat het huidige systeem al verre van ideaal is. Een fiets mee in de Eurostar is ingewikkeld om te boeken, duur en daardoor niet erg bevorderend. Bovendien zullen de beperkingen de combinatie van fiets en trein verder beperken. Integratie van fiets en trein kunnen en ideale bijdrage leveren aan oplossingen voor de mobiliteitproblemen en het terugdringen van de uitstoot van schadelijke stoffen. 

Het is een enorme stap achteruit voor een bedrijf dat altijd beweert te opereren “op het snijvlak van innovatie in onze industrie” en een voorstander van duurzaam reizen zegt te zijn en daarvoor de Ashden Awards ontving. Het roept ook de vraag op wat de volgende stap is: een volledig verbod voor fietsen?

De maatregel kan ook een verkeerde prikkel zijn voor andere spoorwegmaatschappijen. Fietsers moeten gelijk worden behandeld. We begrijpen dat er een beperkte ruimte is voor bagage op de treinen, maar het moet worden toegewezen op een first-come, first-served basis.

De Fietsersbond steunt de actie van de CTC en roepen alle fietser op dit ook te doen via deze link. (onderaan het artikel vind je het formulier)

 

Categorieën